Pesedista Vicol zboară cu jet privat la Monaco, la apartamentul de lux închiriat cu zeci de mii de euro pe lună în imobilul în care se află cel mai scump penthouse din lume

Pesedista Vicol zboară cu jet privat la Monaco, la apartamentul de lux închiriat cu zeci de mii de euro pe lună în imobilul în care se află cel mai scump penthouse din lume

Noul președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, zboară frecvent la Monaco cu jet privat, care costă minim 25.000 de euro cursa dus-întors, rezultă dintr-o investigație G4Media.ro .

La Monaco, soțul ei, Vladimir Ciorbă, ar avea închiriat un apartament într-un imobil de lux, unde cele mai mici prețuri la închiriere pornesc de la 20.000 de euro pe lună.

Aici, în Tour Odeon, unde se relaxează familia Vicol – Ciorbă, se află cel mai scump penthouse din lume, estimat câteva sute de milioane de dolari.

  • G4Media.ro a reușit să confirme, prin mijloace de investigație incognito, toate informațiile despre sejururile petrecute de cuplul Vicol – Ciorbă în apartamentul din Monaco.
  • Am pretins că livrăm mobilă de lux și avem nevoie de dimensiunile intrărilor care duc la apartamentul închiriat de firma Nordis în Tour Odeon. Nordis este firma la care este asociat soțul Laurei Vicol. Angajații clădirii ni le-au oferit telefonic în detaliu, inclusiv numărul apartamentului, și au confirmat că acolo locuiesc Vladimir Ciorbă și soția sa, Laura Vicol.
  • Nordis Group susține, într-un răspuns transmis G4Media.ro, că nu deține, nici prin alte entități componente, proprietăți închiriate în afara României.
  • Deputata PSD, Laura Vicol, nu a răspuns apelurilor și mesajelor transmise de G4Media.ro.

Informația pe larg

Un jet privat Gulfstream G200 Galaxy aparținând Țiriac Air a decolat, vineri, la ora 13.06 de pe Aeroportul Otopeni în direcția Nisa, unde a aterizat două ore mai târziu.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, la bord s-au aflat noul președinte al comisiei juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD Laura Vicol împreună cu soțul ei.

Un indiciu solid că Vicol s-a aflat în jetul privat: telefonul ei a fost închis pe toată durata zborului, dar s-a deschis imediat la aterizare. Ultimul mesaj pe Whatapp văzut de soțul Laurei Vicol a fost la 13.03.

Cursa Țiriac Air cu indicativul TIH4C a fost urmărită în timp real de reporterii G4Media.ro cu ajutorul site-ului flightware.com. Am sunat la fiecare 15 minute pentru a verifica dacă telefonul Laurei Vicol este în continuare închis.

Telefonul ei s-a deschis la ora 15.22, la câteva minute după aterizarea jetului privat la Nisa. Avionul a aterizat, potrivit site-ului de monitorizare a zborurilor, la ora 15.18. Laura Vicol nu a răspus la apelurile G4Media.ro, nici la mesajele transmise, în care i-am solicitat o serie de lămuriri suplimentare.

Reporterii G4Media.ro au solicitat o ofertă de la Țiriac Air pentru jetul Gulfstream G200 Galaxy pe Ruta București – Nisa pentru patru persoane. Prețul: 20.800 de euro doar dus, 25.200 dus-întors, 9 locuri, însoțitor de bord & Standard hot VIP catering incluse.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, nu este însă primul zbor cu jet privat pe care familia Vicol-Ciorbă îl face la Nisa. De aici până la Monaco sunt circa 20 de km.

Grupul Nordis, unde este asociat Vladimir Răzvan Ciorbă, soțul Laurei Vicol, ar avea închiriat un apartament de lux pe Coasta de Azur, la Monaco.

Locuința este situată în Tour Odéon, unde un apartament este scos la vânzare, în această perioadă, pentru 28,9 milioane de euro. Tot în Tour Odéon se află și cel mai scump penthouse din lume, estimat la 475 de milioane de dolari.

Conform ofertelor publicate în aceste zile de agențiile imobiliare sau presei de profil, prețurile pentru închirierea unui apartament în Tour Odéon pornesc de la 31.500 de euro lunar, dar pot ajunge și la 483.000 de dolari pe lună în cazul penthouse-ului.

Conform unei surse G4Media, pentru apartamentul înregistrat pe una dintre firmele din Grupul Nordis la care este asociat Ciorbă se plătește lunar o chirie cuprinsă între 20.000 și 30.000 de euro.

Deputatul Laura Vicol nu este asociat la firma care a închiriat apartamentul din Tour Odéon. Acest imobil este înregistrat pe o societate din Grupul Nordis, la care deține părți sociale soțul acesteia, Vladimir Răzvan Ciorbă.

G4Media a decis să dezvăluie afacerea încheiată de Nordis și Ciorbă în Monaco, deoarece președinta comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, este beneficiara unor servicii în valoare de zeci de mii de euro plătite de o companie privată.

Într-o astfel de situație, interesul public este major.

Pe de altă parte, luxul afișat de deputata PSD contrastează puteric cu doctrina social democratică a partidului din care face parte și care chiar în aceste zile insistă cu impunerea unei taxe de solidaritate de 1% din cifra de afaceri a marilor companii.

În ultima declarație de avere, Laura Vicol nu raportează cadouri primite din partea vreunei companii, însă trebuie ținut cont că ultima declarație de avere vizează anul fiscal precedent. Or, deplasările deputatei PSD la Monaco cu jetul privat închiriat de firma Nordis ar fi început în vara acestui an. Prin urmare, beneficiile primite din partea companiei Nordis (zbor cu jet privat, apartament închiriat la Monaco) ar trebui să figureze în următoarea declarație de avere, aferentă anului fiscal 2021.

După cum se poate observa, la secțiunea VI a declarației, se menționează obligativitatea celui care completează documentul de a menționa ”Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață, din partea unor persoane, organizații sau societăți comerciale, regii autonome, companii/societăți naționale sau instituții publice românești sau străine, inclusiv burse, credite, garanții, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depășește 500 de euro” (Se exceptează cadourile și tratațiile uzuale primite din partea rudelor de gradul I și al II-lea).

În cazul Laurei Vicol, avantajul primit gratuit este posibilitatea de a locui în imobilul din Monaco prin intermediul unei societăți comerciale, prețul chiriei fiind mai mare de 500 de euro.

Spre exemplu, la această secțiune din declarația de avere, Traian Băsescu declară anual faptul că beneficiază de scutire la plata chiriei pentru două imobile (reședință oficială și cabinet de lucru) care i-au fost puse la dispoziție de RAAPPS în baza unei legi aplicabile foștilor președinți ai României. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, menționa aici, în 2019, suma de 1.300 de dolari ”costuri deplasare externă”, acordate de Asociația ROTA.

Soții Vladimir Răzvan Ciorbă și Laura Vicol Sursa: Facebook

G4Media a obținut confirmarea faptului că una dintre firmele din Grupul Nordis și Ciorbă, în particular, dețin un apartament în Tour Odéon în zilele de marți, 7 decembrie și joi, 9 decembrie 2021.

Sub acoperirea unui reprezentant al unei firme din Portugalia care urma ca, în următoarele zile, să livreze mobilă în apartamentul Nordis, reporterul a sunat la numărul de telefon de pe site-ul dedicat imobilului și a explicat, în limba engleză, faptul că are nevoie de o informație tehnică pentru buna derulare a transportului ce ar fi urmat să aibă loc vineri, 10 decembrie: dimensiunile liftului.

După două redirecționări, a răspuns un bărbat care, după ce a ascultat povestea și a auzit cuvântul ”Nordis”, a exclamat: ”Aaaa, mister Ciorba!” Ulterior, în timp ce a făcut toate măsurătorile și ni le-a transmis scrupulos, bărbatul s-a prezentat drept ”Attila”, îngrijitor pe etajul la care se află apartamentul Nordis.

El a adăugat că pentru serviciile de pe palierul unde se află apartamentul Nordis face echipă, în ture de zi și noapte, cu un portughez pe nume Carvalho, cu Patrick și Adien. Foarte amabil, el ne-a dictat și numărul apartamentului. Din când în când, Attila introducea în discuție, râzând, cuvine în limba română: ”Bine”, ”Cu placere”, aceasta, deși am evitat să facem vreo aluzie că suntem din România.

L-am rugat să ne ajute și cu identificarea exactă a numelui societății care deține apartamentul (Ciorbă este asociat la trei firme a căror denumire începe cu Nordis – Management SRL, Hotel SRL și Beach SRL și, indirect, la altele din același grup), dar, după o scurtă așteptare, ne-a spus doar atât: ”Nordis”.

În final, Attila ne-a avertizat referitor la faptul că accesul camionului cu mobilă se va face printr-o poartă a cărei înălțime este de doar trei metri și ne-a îndemnat să fim atenți la acest lucru.

  • Deși angajații Tour Odeon știau de Nordis, compania susține totuși că nu are închiriat nici un apartament în afara țării: ”Nordis Group si entitatile sale componente nu detin proprietati inchiriate in afara Romaniei. Actionariatul si top managementul Nordis Group desfasoara frecvent vizite in afara tarii, de obicei in cele mai bine cotate locatii turistice, in scopuri de informare sau pentru intalniri comerciale. Construim in Romania 3 ansambluri hoteliere si rezidentiale de 5 stele care vor dispune de nenumarate facilitati si servicii exclusiviste, intalnite astazi pe piata internationala. Partenerii si consultantii externi cu care colaboram sunt companii de top din industrie.” (Departamentul de comunicare Nordis Group)

După două zile, am revenit pentru o informație suplimentară, de data aceasta găsindu-l la lucru doar pe Carvalho. I-am cerut și lui o informație necesară pentru transport și am obținut, din nou, confirmarea că în atribuțiile sale de serviciu se află și apartamentul lui Ciorbă, Carvalho afirmând că o știe și pe ”Laura”:

G4Media: Numărul apartamentului este D… (în această reproducere a dialogului înregistrat am anonimizat numărul apartamentului n.r.)
Carvalho: Da, știu care este apartamentul.
G4Media: În aceste zile, va veni acolo Domnul Ciorba. Îl cunoașteți?
Carvalho: Da, îl cunosc. (…)
G4Media: Îl cunoașteți pe domnul Ciorba?
Carvalho: Da, îl cunosc.
G4Media: Și pe soția lui?
Carvalho: Și pe soția lui.
G4Media: Da. Laura.
Carvalho: Da, Laura, da.

Turnul cu 49 de etaje din Monaco, a doua cea mai înaltă clădire de pe malul Mării Mediterane, a făcut obiectul mai multor articole în presa internațională, inclusiv în cea quality, jurnaliștii fiind uimiți de luxul imobilului și de prețurile de vânzare pentru apartamentele de aici.

Construcția a început în 2009 și s-a încheiat în 2015, dezvoltatorul, Grupul Marzocco, amenajând 259 de apartamente, inclusiv unul dintre cele mai scumpe din lume – un penthouse pe cinci nivele scos la vânzare cu 335 de milioane de dolari. Despre acesta, un site de profil a scris că, până la înstrăinare, este închiriat unui magnat ucrainean pentru 483.000 de dolari pe lună.

Conform prezentărilor, rezidenții din complex au la dispoziție, printre altele, un restaurant de cinci stele, valet, limuzine, spa, salon de coafură, piscină interioară, jacuzzi, saună, sală de gimnastică cu antrenor personal, precum și o grădină pentru relaxare. De asemenea, complexul mai are o zonă de divertisment cu cinema, sală de biliard, bar și un supermarket.

Oferte valabile pe piață în acest moment pentru Tour Odéon arată că achiziționarea unui apartament aici costă 28,9 milioane de euro. Pentru închiriere există mai multe oferte, tariful fiind de 31.500 euro lunar.

Grupul Nordis, din care face parte societatea ce a închiriat apartamentul din Monaco, se prezintă drept dezvoltator de top, cu proiecte imobiliare în nordul Bucureștiului, Mamaia, Sinaia și Brașov.

Pe site-ul grupului se scrie că Nordis este ”Singurul dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale de lux din România”. Vladimir Răzvan Ciorbă deține cele mai multe părți sociale – 46% – din cea mai activă firmă din grup – Nordis Management SRL, precum și părți sociale la alte societăți ale Nordis.

Conform datelor publicate de Ministerul de Finanțe, în 2019, Nordis Management SRL a avut o cifră de afaceri de 43 de milioane de lei și un profit net de 4 milioane de lei, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 45 de milioane de lei și un profit net de 8,2 milioane lei.

Grupul Nordis este foarte activ pe piața de publicitate, făcându-și reclamă, printre altele, pe echipamentul arbitrilor din Liga I de fotbal sau, cu ocazia Zilei Naționale, prin mesaje publicitare postate pe clădiri din New York, Sydney, Londra, Roma, Dubai și Tel Aviv.

Într-un articol publicat de Ziarul Financiar, reprezentanții grupului estimeau încasări de 100 milioane euro în 2021 din vânzarea ansamblurilor hoteliere şi rezidenţiale din Mamaia, Sinaia şi Braşov.

În ultima perioadă, în presă și pe portalul instanțelor au apărut informații despre anumite probleme pe care le întâmpină Nordis, una dintre firmele din grup fiind chemată la bară în mai multe dosare, fie pentru a încheia contracte de vânzare-cumpărare, fie pentru a achita diferite sume de bani către persoane fizice/juridice.

Astfel, soții Sorin și Crina Chirigiu revendică de la Nordis Management 14.000 de euro în două dosare, iar firma Vre Management SRL suma de 13.362,21 lei. Într-un alt dosar, firma Spic Atelier Manufactură SRL a obținut, pe 13 octombrie 2021, în primă instanță, rezoluţiunea unei promisiunii bilaterale de vânzare încheiată cu Nordis Management SRL, pârâta fiind obligată la plata către reclamantă a sumei de 246.568 lei.

În urmă cu două luni, Newsweek Romania a publicat un articol în care un om de afaceri din Arad susținea că a contractat de la Nordis două apartamente într-un bloc din cartierul bucureștean Primăverii, dar, ulterior, dezvoltatorul imobiliar le-a ipotecat la bancă fără să îl anunțe, în condițiile în care apartamentele erau plătite în proporție de 95%.

În replică, Grupul Nordis a anunțat că i-a restituit omului de afaceri suma de 5.631.041 lei, dar acesta nu s-a mulțumit cu această soluție și a depus o plângere penală.

În aceeași perioadă, o altă publicație dezvăluia faptul că ”Unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cea mai agresivă campanie de imagine, Nordis Group, se poate «lăuda» cu nenumărate promisiuni neonorate către clienți: de la termene de livrare întârziate cu anii, până la apartamente dispuse la etaje care nu există în autorizațiile de construcție.

Paradoxal, deși proiectele imobiliare întârzie să fie finalizate, Nordis anunță noi și noi dezvoltări, în condițiile în care se laudă cu un procent de vânzări de peste 50% la cele deja începute și nepredate și percepe de la clienți avansuri și de 95% din suma totală!”

În trecut, însuși Răzvan Vladimir Ciorbă a ajuns la judecată din cauza unei datorii de 363.066,45 lei către firma de instalații sanitare Wavin Romania SRL care a cerut și a obținut, în 2019, poprire pe veniturile acestuia de la Nordis Management SRL.

În 2018, într-o acțiune depusă la Judecătoria Sectorului 2, Ciorbă ceruse judecătorilor să reducă pensia de întreținere pentru cei doi copii ai săi dintr-o relație anterioară, de la suma de 1.000 euro la cota de 16,66% din veniturile lunare nete realizate, pentru fiecare minor.

El a motivat că salariul i-a fost diminuat la suma de 3.000 lei, ”iar la data de 21.05.2018 reclamantului i s-a mai născut un copil din noua căsătorie. A mai arătat că începând cu 15 septembrie salariul său va fi diminuat la suma de 2.500 lei, astfel că se află în imposibilitatea de a achita suma de 1000 euro convenită.”

Judecătorul i-a admis cererea și a dispus reducerea pensiei de la 1.000 euro lunar, la cota de 1/6 din venitul lunar net pentru fiecare minor.

În plan penal, pe 1 noiembrie 2017, prin sentința definitivă 1532/2017 a Curții de Apel București, Răzvan Vladimir Ciorbă a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Ciorbă făcea parte dintr-un lot de 16 inculpați trimiși în judecată, în 2015, de DIICOT într-un dosar de ”constituire grup infracțional organizat” în vederea săvârșirii de infracțiuni economice în perioada 2011-2012.

Sursa Foto: Portalul instațnelor " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/decizie-300x74.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/decizie.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa Foto: Portalul instațnelor

Conform rechizitoriului, firme având ca asociați și administratori diverse persoane și, în special, cetățeni moldoveni aveau ca scop furnizarea de facturi ce erau emise doar cu unicul obiectiv ca firmele beneficiare, printre care două unde Ciorbă era administrator, să-și poată evidenția în contabilitate operațiuni fictive/cheltuieli ce nu aveau la bază operațiuni reale. Ulterior, pe baza acestor operațiuni ilegale, inculpații încasau ilegal TVA.

ANAF s-a constituit parte civilă în dosar pentru suma de 15,3 milioane de lei, prejudiciu pus în seama celor 16 inculpați. În timpul judecății pe fond, pe 11 octombrie 2016, Ciorbă a achitat prejudiciul aflat în sarcina sa, de 291.936 lei, iar în martie 2017, alături de o parte din inculpați, a recunoscut în totalitate faptele de care îl acuzaseră anchetatorii, judecata continuând în procedură simplificată.

Pe fond, Ciorbă a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, iar în apel, unde decizia a rămas definitivă, pedeapsa a fost redusă cu 6 luni. Termenul de încercare a fost stabilit la 3 ani.

Vicol și Ciorbă s-au căsătorit cu șapte luni înainte de sentința de la Curtea de Apel București.
Nu este singurul dosar penal în care fost implicat Răzvan Vladimir Ciorbă. Din 2015, el este anchetat într-un dosar în care au fost formulate de DNA acuzații de grup infracțional organizat, fraudă cu fonduri europene și evaziune fiscală, Ciorbă fiind chiar arestat pentru o scurtă perioadă. Acest dosar, în care apare și numele lui Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este în lucru și acum la DNA.

De asemenea, în 2014, ANAF București a depus o plângere penală pe numele lui Ciorbă și a lui George Marian Ivan, acuzația fiind de evaziune fiscală. De-a lungul timpului, cei doi, precum și părinții lor, au fost asociați în mai multe societăți comerciale.

Parchetul a clasat dosarul în 2018, dar ANAF a contestat soluția la instanță, iar în mai 2019 Tribunalul Ilfov a dispus redeschiderea anchetei și completarea urmăririi penale. A urmat o nouă clasare, o nouă contestație a ANAF la instanță, de data aceasta respinsă, așa că soluția de clasare a rămas definitivă în noiembrie 2020.

Conform celei mai recente declarații de avere a deputatei Laura Vicol, cea din iunie 2021, aceasta deține în cotă unică două terenuri în Brașov și Ilfov, achiziționate în 2001 și 2006, un apartament în Constanța, cumpărat în 2017, ceasuri și bijuterii evaluate la aproape 800.000 de euro, două autoturisme, conturi și depozite bancare de 1,2 milioane lei, circa 300.000 de euro, 11.000 franci elvețieni și puțin peste 90.000 de dolari.

Sursa foto: Facebook / Laura Vicol " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/Laura-Vicol-ceas-richard-mille-300x217.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/Laura-Vicol-ceas-richard-mille.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa foto: Facebook / Laura Vicol

Ea a mai menționat împrumuturi acordate de 1,1 milioane lei și 150.000 de euro, 80.000 de euro cadouri la nunta cu Ciorbă și 25.000 de euro la botezul copilului lor. Venitul de avocat i-a adus, în 2020, aproape 150.000 de lei, în timp ce salariul soțului la Nordis Management SRL a fost de aproape 280.000 de lei.

G4Media.ro a dezvăluit recent că Laura Vicol a venit la una dintre ședințele din Parlament cu un ceas în valoare de 180.000 de dolari.

Sursa Foto: Facebook/ Laura Vicol " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/laura-vicol-babe-in-campanie-1-300x216.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/12/laura-vicol-babe-in-campanie-1.jpg" data-ll-status="loaded" /> Sursa Foto: Facebook/ Laura Vicol

Liderii PSD au anunțat că vor lua în discuție cazul Laurei Vicol, după ce presa a dezvăluit că a apărat interlopi precum Nuțu Cămătaru sau Vasile Dudiță, zis Fluturică și că, potrivit procurorilor DIICOT, unii interlopi ar fi avut influență asupra acestora, avocata fiind în relație de subordonare față de ei.

Cazul Laurei Vicol ar fi trebuit luat luni în discuție, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu