Peste 100 de televiziuni locale, care nu prezintă ştirile în limbaj mimico-gestual, atenţionate de CNA

Peste 100 de televiziuni locale, care nu prezintă ştirile în limbaj mimico-gestual, atenţionate de CNA

Peste 100 de televiziuni locale nu interpretează în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de auz să aibă acces la informaţii de actualitate, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa de joi a CNA.

Peste 100 de televiziuni locale, care nu prezintă ştirile în limbaj mimico-gestual, atenţionate de CNA (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, modul în care televiziunile locale respectă legislaţia audiovizualului în privinţa asigurării accesului la ştiri a persoanelor cu deficienţe de auz.

Astfel, CNA a constatat că peste 100 de televiziuni care emit la nivel local nu interpretează în limbajul mimico-gestual şi/ sau prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de auz să aibă acces la informaţii de actualitate.

În acest caz, CNA a decis să emită o instrucţiune prin care să atenţioneze toate televiziunile locale că trebuie să respecte legea în acest sens. Textul instrucţiunii şi lista televiziunilor urmează să fie publicate pe site-ul CNA.

Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenţi la şedinţa de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Potrivit Legii audiovizualului, "persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice".

În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală: a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie; b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora; c) vor avertiza verbal "Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz", însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil.

Pe de altă parte, în şedinţa din 9 iunie, CNA a atenţionat şi Antena 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV, din cauză că nu interpretează în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de auz să aibă acces la informaţii de actualitate.

Totodată, CNA a constatat atunci că doar şase televiziuni centrale respectă prevederile legislaţiei audiovizualului în acest sens, respectiv TVR 1, TVR 2, Digi 24, Kanal D, Pro TV şi Prima TV.

Pe de altă parte, CNA nu a luat atunci nicio decizie în cazul Naţional TV, care nu difuzează programe de ştiri cu o durată zilnică de peste 30 de minute, astfel încât nu se încadrează în prevederile legale privind interpretarea în limbajul mimico-gestual, după cum a explicat la momentul respectiv reprezentanta televiziunii, Nicoleta Popa.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

5 Așa o fi?