Peste jumătate dintre germani vor ca Merkel să candideze pentru al patrulea mandat în 2017

Mai mult de jumătate dintre germani vor ca Angela Merkel să candideze pentru un al patrulea mandat de cancelar din partea conservatorilor în alegerile federale din 2017, arată un sondaj dat publicității miercuri, in ciuda scăderii popularității sale din cauza politicii liberale privind migrația, relatează Reuters.

Aproximativ 59% dintre germani doresc ca Merkel să candideze pentru "Uniune", alcătuită din Uniunea Creștin-Democrată (CDU, partidul cancelarului) și aliatul său bavarez — Uniunea Creștin-Socială (CSU) — arată un sondaj Forsa pentru revista Stern.
   
Și aceasta, în comparație cu 35% care au spus că nu vor ca Merkel să candideze pentru un al patrulea mandat, potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 1.002 persoane în zilele de 3 și 4 noiembrie.
   
Principalii aliați ai lui Merkel au indicat că ei se așteaptă ca ea să candideze din nou în 2017, chiar dacă decizia cancelarului de a permite intrarea în Germania în acest an și anul trecut a peste un milion de migranți care fugeau din Orientul Mijlociu, Africa și din alte părți a polarizat societatea.
   
Merkel, 62 de ani, este cancelar din 2005 într-o țară cu cea mai puternică economie din Europa. Ea a refuzat în mod repetat să comenteze dacă va candida din nou în 2017, spunând doar că își va anunța intențiile în timp util. În septembrie ea a declarat că încă este motivată să candideze.
   
Dacă Merkel decide să nu candideze din nou, 26% cred că ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble, care a câștigat respectul pentru gestionarea crizei zonei euro, ar fi cel mai bun candidat pentru conservatori, în timp ce 18% sunt în favoarea ministrului apărării Ursula von der Leyen.
   
Deși se zvonește că Von der Leyen ar fi un posibil succesor al lui Merkel, ea a declarat în octombrie că speră să continue să își desfășoare activitatea în aceeași funcție și după alegeri.
   
În plus, 12% dintre intervievați consideră că ministrul de interne Thomas de Maiziere ar fi cea mai bună alegere pentru a fi candidat conservator dacă Merkel decide să nu candideze.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala