Peștii iau decizii proaste atunci când sunt expuși la petrol (studiu)

Peștii iau decizii proaste atunci când sunt expuși la petrol (studiu)

Chiar și o cantitate mică de petrol este suficientă pentru a-i face pe peștii care trăiesc în recifele de corali precum cei din specia Damsel să ia decizii necugetate și riscante, potrivit unui studiu australian, informează DPA.

"Acești pești nu mai sunt capabili să facă diferența între un prieten și un dușman, încetează să mai călătorească în grup și fac alegeri proaste în privința habitatului lor", a declarat pentru DPA, miercuri, Jodie Rummer, coautoare a studiului.

Cercetătoarea spune că peștii expuși la petrol au fost, de asemenea, mai lenți atunci când ar fi trebuit să reacționeze în fața unor pericole. Jodie Rummer a asemănat reacția lor cu starea de ebrietate și cu cea indusă de droguri.

"Atunci când trebuiau să facă o alegere, peștii expuși la petrol au ales habitatul cel mai puțin potrivit. În locul unui coral sănătos și perfect funcțional, au ales apele adânci și deschise sau apele cu cantități mari de nămol", a adăugat cercetătoarea australiană.

"Niciunul dintre aceste habitate nu oferă adăpost contra prădătorilor sau surse de hrană", a mai spus ea.

Studiul, realizat pe durata a cinci săptămâni, în Insulele Lizard din regiunea Marii Bariere de Corali, a vizat șase specii de pești coralieni, inclusiv cei din specia Damsel, "verișorii" peștelui-clovn, devenit celebru grație filmului de animație "Finding Nemo".

Studiul, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, marți, afirmă că expunerea la petrol a cauzat "o mortalitate ridicată și o rată diminuată de creștere", dar și comportamente riscante, care îi fac pe acești pești să fie expuși unui risc mai mare de a fi vânați de prădători.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

2 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei