Petre Roman câștigă procesul cu ANI pe incompatibilitate; decizia nu este definitivă

Curtea de Apel București (CAB) a decis anularea raportului întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI) prin care fostul deputat Petre Roman a fost declarat în anul 2014 în stare de incompatibilitate.

Decizia nu este însă definitivă, iar ANI poate face recurs.

În martie 2014, ANI a anunțat că Petre Roman se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.

Petre Roman a contestat raportul întocmit de ANI, însă a greșit instanța unde trebuia să deschidă procesul. Astfel, el a depus contestație la Tribunalul București, în aprilie 2014, însă acțiunea sa a fost respinsă, deoarece instanța competentă era CAB.

În consecință, ANI a cerut Camerei Deputaților revocarea din funcție a lui Petre Roman, deoarece raportul de evaluare prin care acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate a rămas definitiv, după ce nu a fost contestat în termenul prevăzut de lege. Drept urmare, pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaților a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman.

Ulterior, Petre Roman a depus o nouă contestație la CAB, de data asta având câștig de cauză, fiind apărat în instanță de casa de avocatură a senatorului Tudor Chiuariu.

Într-un comunicat remis luni, Tudor Chiuariu solicită ca Petre Roman să fie repus în funcția de deputat.

"Am invocat în fața instanței numeroase neregularități procedurale și de fond în emiterea raportului care au condus la concluzia greșită că domnul Roman ar fi fost în incompatibilitate. S-a dovedit astfel că toate susținerile ANI potrivit cărora domnul Roman nu ar fi contestat raportul ANI în termenul legal sunt neadevărate. Instanța a constatat că acea contestație a fost formulată legal. Se impune repunerea în funcția de deputat a lui Roman, cu efect imediat, pentru că raportul ANI în baza căruia i-a fost încetat mandatul este acum desființat", susține Tudor Chiuariu.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

4 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

5 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb