Piatră de mormânt veche de 1.500 de ani, cu o inscripţie în greaca veche, descoperită accidental în Israel

Piatră de mormânt veche de 1.500 de ani, cu o inscripţie în greaca veche, descoperită accidental în Israel

Un fragment dintr-o piatră de mormânt din marmură din perioada bizantină, cu o inscripţie în greaca veche, a fost descoperit în apropierea oraşului de coastă israelian Caesarea, a informat miercuri Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, transmite Xinhua.

Piatra, cu o vechime de 1.500 de ani şi o cruce în vârf, a fost descoperită de un băiat de 13 ani în timp ce căuta ciuperci după ploaie.

Ea indică probabil locaţia mormântului în cimitir şi identitatea defunctului, au explicat specialiştii.

Cuvintele "mormântul lui Anastasius" sau "mormântul Anastasiei" au fost gravate în piatră, ultimele litere ale numelui sunt prea deteriorate pentru a fi descifrate.

Această inscripţie se alătură unei mari colecţii de inscripţii funerare descoperite anterior în zonă.

Potrivit cercetătorilor, Cezareea a avut o concentrare de populaţie bogată în perioada respectivă. Utilizarea marmurei pentru realizarea pietrelor funerare indică statutul social al defunctului, precum şi obiceiurile, credinţele şi bogăţia oamenilor din Cezareea în perioada bizantină.

În această perioadă, oamenii bogaţi din Cezareea şi-au construit magnifice reşedinţe în suburbii, pentru a se bucura de peisajele rurale, dar şi de apropierea de centrul oraşului.

Până în prezent, în zonă au fost descoperite rămăşiţele a cinci astfel de reşedinţe, dintre care într-una, cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, s-a păstrat un spectaculos mozaic cu păsări.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!