PÎCCJ: Angajați ai AFP Sector 3 și reprezentanți ai unor firme, trimiși în judecată într-un dosar de spălare de bani

PÎCCJ: Angajați ai AFP Sector 3 și reprezentanți ai unor firme, trimiși în judecată într-un dosar de spălare de bani

Șase angajați ai Administrației Finanțelor Publice Sector 3, un avocat și zece reprezentanți ai unor firme au fost trimiși în judecată de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar de spălare de bani cu prejudiciu de peste 7 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis luni AGERPRES, în dosar au fost trimiși în judecată inculpații Sorin Nicolae Dinu, Carmen Adina Dinu, Dragoș Gheorghe Chiș (avocat în cadrul Baroului București), Daniela Lazăr, Rădița Sorescu, Lenuța Ion, Tudor Bratu, Mircea Beltig, Andrei Augustus Ghemes, Gabriela Apostolache și Dan Apostolache pentru comiterea unor infracțiuni precum spălare de bani în formă continuată și stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor și taxelor ori pentru complicitate sau instigare la comiterea ultimei infracțiuni.

În fața instanței vor mai ajunge Cristina Gomeajă, Daniela Anghel, Liliana Vizuroiu, Dumitru Sorin Bălășoiu, Mirela Canache, Adriana Georgescu, inspectori fiscali în cadrul AFP Sector 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu.

"În perioada 2010 — 2014, inculpații Chiș Gheorghe Dragoș și Dinu Sorin Nicolae, împreună cu inculpații Sorescu Rădița, Lazăr Daniela, Ion Lenuța, Bratu Tudor, Belțig Mircea, Gemeș Augustus Andrei, Apostolache Gabriela și Apostolache Dan, au conceput și dezvoltat un sistem de creare a unor circuite comerciale fictive, constând în achiziții și livrări fictive de mărfuri, care să conducă la acumularea de TVA de rambursat, scopul final fiind cel al formulării de cereri de rambursare de TVA și al obținerii, în acest fel, a unor sume necuvenite de la bugetul de stat", se precizează în comunicatul PÎCCJ.

Potrivit procurorilor, sistemul de fraudare presupunea utilizarea unei societăți de tip tampon, controlată de inculpați, care simula achiziții de bunuri la prețuri modice, ulterior facturate fictiv, la valori supraevaluate, către alte societăți, de asemenea controlate de inculpați. Operațiunile generau TVA deductibil, rambursarea fiind solicitată de reprezentații ultimelor societăți.

"De asemenea, întrucât pentru societatea tampon operațiunile comerciale descrise generau TVA colectat (de plată către bugetul de stat), stingerea prin deducere a obligației de plată se realiza prin înregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societăți controlate de inculpați, a căror funcție era emiterea de facturi în acest scop. La rândul lor, aceste societăți își stingeau obligația de plată a TVA colectat în urma emiterii facturilor, prin înregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societăți controlate de inculpați, iar operațiunile continuau, conducând la crearea unor circuite comerciale fictive", se mai arată în comunicat.

Inculpații sunt acuzați că au folosit, ca obiect al tranzacțiilor între societatea de tip tampon și cele solicitante de TVA, bunuri necorporale constând în soft integrator media, site-uri, conținut editorial al unor reviste digitale sau drepturi de autor. Ei profitau astfel de caracterul de noutate al acestui tip de tranzacții, pentru care tratamentul fiscal nu era îndeajuns de particularizat, dar și de lipsa cunoștințelor necesare stabilirii valorii de piață a acestora, ceea ce facilita soluționarea favorabilă a cererilor de rambursare de TVA.

Între 2011 și 2014, inculpații au depus la administrațiile finanțelor publice de sector un număr de 15 cereri de rambursare de TVA, trei dintre acestea fiind admise de AFP Sector 3. Astfel s-ar fi obținut fără drept, cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, suma totală de 7.445.614 lei.

"În urma cercetărilor efectuate a rezultat că inculpații Gomeajă Cristina, Anghel Daniela, Vizuroiu Liliana, Bălășoiu Dumitru Sorin, inspectori fiscali în cadrul AFP — Sector 3 București, ce au alcătuit echipele de inspecție care urmau să efectueze verificări în vederea soluționării cererilor de rambursare TVA formulate de societățile M4M SRL, SC PCP SRL și SC N&BD SRL și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile ce le reveneau în contextul acestor verificări", mai susțin procurorii.

Astfel, inspectorii fiscali au omis efectuarea controalelor încrucișate sau le-au efectuat fără respectarea metodologiei de inspecție fiscală, au efectuat verificarea superficială a facturilor, devizelor și contractelor care au stat la baza achizițiilor făcute de societățile ce au solicitat rambursarea de TVA, au omis efectuarea de verificări în vederea stabilirii scopului investiției și nu au realizat analiza riscului de supraevaluare a prețurilor de achiziție.

"De asemenea, s-a stabilit că inculpatele Georgescu Adriana și Canache Mirela, care la data comiterii faptelor îndeplineau funcțiile de șef adjunct al AFP Sector 3 și, respectiv, șef de serviciu în cadrul AFP Sector 3 București, și-au îndeplinit la rândul lor, în mod defectuos, atribuțiile ce le reveneau în aceste calități, în legătură cu avizarea și aprobarea rapoartelor de inspecție fiscală, în sensul că au omis să analizeze sau au analizat superficial documentele primare și de sinteză pe care s-au întemeiat constatările făcute de echipele de inspecție, astfel încât nu au observat inadvertențele și deficiențele din rapoartele întocmite de acestea", se mai precizează în comunicatul PÎCCJ.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorul a dispus măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând celor șase angajați ai AFP Sector 3.

Dosarul a fost trimis pentru soluționare la Curtea de Apel București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?