PÎCCJ: Protocolul dintre Ministerul Public și SRI - justificat de cadrul legal în vigoare; ofițerii nu au desfășurat activități de urmărire penală

PÎCCJ: Protocolul dintre Ministerul Public și SRI - justificat de cadrul legal în vigoare; ofițerii nu au desfășurat activități de urmărire penală

Încheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, iar ofițerii de informații nu au desfășurat activități de urmărire penală, a informat miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit informării PÎCCJ, remisă ca urmare a dezbaterilor din spațiul public privind prevederile protocolului dintre MP și SRI, la acea dată implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul Serviciului.

"În consecință, pentru aplicarea legii, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională. În cadrul acesteia, contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată", se precizează în comunicatul PÎCCJ.

Conform sursei citate, ofițerii serviciilor de informații din cadrul echipelor operative s-au limitat "strict" la punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică și exercitarea activităților de supraveghere operative.

"Ofițerii serviciilor de informații — în unele cazuri s-a lucrat și cu lucrători ai Ministerului de Interne, nu doar ai SRI — nu au desfășurat niciun fel de activități de urmărire penală, aspect care se poate constata din consultarea dosarelor de urmărire penală și din care reiese că activitățile de urmărire penală au fost realizate exclusiv de ofițeri de poliție judiciară sub conducerea și coordonarea procurorilor. În mod concret, atribuțiile ofițerilor de informații din cadrul echipelor operative s-au limitat strict la punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică (exemplu — montarea de aparatură pentru înregistrările ambientale) și exercitarea activităților de supraveghere operative (exemplu — filaje)", subliniază sursa citată.

Potrivit acesteia, protocolul în cauză și-a încetat efectele în momentul publicării deciziei Curții Constituționale care nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informații să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepția celor privind infracțiuni de terorism și contra securității naționale, pentru care SRI are competență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...