Primarul sectorului 5 din București, Cristian Popescu Piedone, a fost găsit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce și-ar fi numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale. Piedone e președintele executiv al PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, și își anunțase în week-end intenția de a candida la Primăria Capitalei.

Miercuri dimineață, cu o oră înainte de anunțul Agenției de Integritate, Gabriela Firea anunțase că organizația PSD București a votat în unanimitate să îl susțină pe Piedone drept candidat pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 5.

„În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 RON”, conform ANI .

„Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) și art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019”, mai precizează Agenția Națională de Integritate.

ANI precizează că primarul sectorului 5 a fost informat despre „declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, dar și că Piedone nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Context

În iunie 2023, Piedone a fost eliberat din închisoare și și-a reluat funcția de primar după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone a fost achitat pentru că fapte nu este prevăzută de legea penală.

Curtea de Apel București îl condamnase în mai 2022 pe Cristian Popescu Piedone pentru infracțiunea de abuz în serviciu la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. G4Media a scris încă din ziua pronunțării sentinței de condamnare, în mai 2022, că e vorba despre o decizie greșită a instanței , luată sub presiunea publică.

El a stat în închisoare un an.