Pierderi grele pentru Rusia, în timp ce forțele ucrainene au recucerit un oraș cheie

Pierderi grele pentru Rusia, în timp ce forțele ucrainene au recucerit un oraș cheie

În timpul contraofensivei Ucrainei din această toamnă, ce a permis recucerirea unui oraș cheie, tupele ruse au suferit pierderi grele, inclusiv o unitate de elită GRU, potrivit Business Insider .

Compania de recunoaștere a Brigăzii 3 Gărzi Spetsnaz a GRU a pierdut circa nouă membri Foto: Arhivă

În septembrie toată lumea se aștepta ca armata ucraineană să lanseze un atac major împotriva Hersonului, în sud. Săptămâni întregi forțele ucrainene au folosit sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) furnizate de SUA pentru a lansa lovituri asupra liniilor de aprovizionare și rețelelor de comunicații rusești din sud-estul Ucrainei.

Ucrainenii au surprins pe toată lumea, inclusiv pe ruși, lansând o contraofensivă rapidă în est, în jurul Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. În doar câteva zile, forțele ucrainene au eliberat mai multe teritorii.

Faptul că înaltul comandament rus a decis să grupeze forțe considerabile în sud pentru a apăra Hersonul, de unde Moscova avea să se retragă în noiembrie, a ajutat contraofensiva Kievului, inclusiv asupra unui centru logistic important din estul Ucrainei.

Bătălia pentru Lîman

Lîman este un important nod feroviar, care deschide drumul peste râul Siverskyi Doneț din regiunea Donețk din Ucraina. Pierderea sa a agravat eșecurile rusești în ultimele săptămâni ale verii și a stârnit furie în rândul comentatorilor pro-război din Rusia.

Serviciile britanice de informații militare au spus că forța rusă care lupta în Lîman era formată dintr-un amestec de rezerviști mobilizați și militari epuizați după atazurile trupelor ucrainene.

Ucrainenii au oferit numărului considerabil de trupe ruse prinse în Lîman o oportunitate de a se preda. Rușii au ales să se retragă noaptea, dar au suferit pierderi grele din cauza ambuscadelor ucrainene și a loviturilor de la mare distanță.

Ulterior, serviciul în limba rusă al BBC a raportat că compania de recunoaștere a Brigăzii 3 Gărzi Spetsnaz a GRU a pierdut circa nouă membri, cel mai mare număr înregistrat de aceasta într-o singură bătălie.

BBC a estimat atunci că brigada a pierdut 56 de membri de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina. Iar 75% din trupele unității ar fi fost ucise sau rănite în cele circa șapte luni de război în Ucraina.

BBC și-a bazat raportul despre bilanțul din Lîman pe interviurile realizate cu membrii familiei militarilor de pe front și pe o analiză a postărilor de pe rețeaua de socializare VKontakte din 30 septembrie și 1 octombrie.

Într-o postare pe pe VK se spunea că brigada a fost „aruncată la gunoi” și „ în mașina de tocat carne”, conform The Moscow Times.

Brigada a 2-a este o brigadă forțe speciale „Spetsnaz” din cadrul temutului GRU, Directoratul Principal de Informații al Rusiei.

GRU conduce mai multe seturi diferite de misiuni iar membrii trupelor sale de comando sunt printre cei mai buni din armata rusă și vor fi greu să înlocuit.

Armata rusă suferă tot mai multe pierderi în în Ucraina, deși estimările privind numărul real al victimelor variază foarte mult.

Generalul Mark Milley, șeful statului major general al SUA, a sugerat la începutul acestei luni, în timp ce rușii se retrăgeau din Herson, că forțele Moscovei și Kievului au suferit fiecare peste 100.000 de victime de la începutul războiului.

Pierderile forțeor ruse ar fi fost atât de mari încât trupele de operațiuni speciale au fost adesea folosite ca infanteriști obișnuiți.

Planificarea slabă a dus, de asemenea, la folosirea greșită a unităților ruse de elită, cum ar fi lăudatele forțe aeriene VDV, care au fost umilite într-un efort eșuat de a captura un aeroport de lângă Kiev, încă de la începutul invaziei.

Kremlinul a fost reticent în declarațiile sale publice cu privire la amploarea pierderilor militare din Ucraina, cea mai recentă cifră oficială de 5.397 – dată în septembrie de ministrul rus al apărării Serghei Şoigu – fiind semnificativ mai mică decât estimările occidentale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale