Pierderi „incredibile” pentru Putin. Forțele Armate Ucrainene au reușit să distrugă șase avioane de luptă rusești în ultimele trei zile

Pierderi „incredibile” pentru Putin. Forțele Armate Ucrainene au reușit să distrugă șase avioane de luptă rusești în ultimele trei zile

Rusia a cucerit Avdiivka cu prețul unor pierderi „incredibile“, încercând în același timp să își continue ofensiva spre vest.

Avion de vânătoare rusesc Su-34 Foto EAP EFE

Potrivit raportului generalului ucrainean Alexander Tarnavski, publicat duminică, 18 februarie, pe pagina sa de Telegram, „de la 10 octombrie 2023 până la 17 februarie 2024, pierderile totale ale trupelor rusești în sectorul Avdiivka au fost următoarele: 47.186 de militari; tancuri - 364; sisteme de artilerie - 248; vehicule blindate de luptă - 748; aeronave - 5“.

„Capturarea Avdiivka este atât un premiu simbolic, cât și strategic pentru Moscova. Ea va permite Rusiei să își extindă operațiunile logistice și ar putea deschide calea către alte aşezări mai importante aflate mai la vest“.

New York Times l-a citat pe Seth Jones, analist militar la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, care a descris tacticile rusești din Avdiivka drept „o campanie punitivă ca la carte, pe care au organizat-o în Cecenia, Siria, Ucraina și chiar Afganistan“.

„Este concepută pentru a crește costul pentru societate al continuării rezistenței și pentru a forța inamicul și populația să să se predea“.

Potrivit ultimelor informații apărute în media din Ucraina și pe rețelele de socializare, trupele ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să doboare încă două avioane de luptă ruse în estul țării.

Comandantului Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleșciuk, a confirmat pe platforma X că este vorba de un avion de vânătoare-bombardament Su-34 și un avion de vânătoare multirol Su-35 și amintește că Forțele Armate Ucrainene au reușit să distrugă șase avioane de luptă ruse în ultimele trei zile.

Puțin mai târziu, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirskîi, a reconfirmat informația, precizând că este vorba despre avioane care participau la lovituri aeriene cu rachete și cu bombe dirijate asupra pozițiilor forțelor ucrainene din est.

În zilele anterioare, armata ucraineană a anunțat că a mai doborât patru avioane de luptă ruse pe frontul de est: un Su-34 pe 18 februarie; două aeronave Su-34 și un Su-35 pe 17 februarie. Forțele ruse au confirmat doar parțial pierderea acestora.

Cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria

Viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havriluk, a declarant că cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, dar vorbim aici despre o artilerie modernă, care beneficiază de informații precise privind poziționarea țintelor, informații furnizate în special de drone de recunoaștere și observare.

„Experiența războiului ruso-ucrainean arată că artileria modernă joacă unul dintre rolurile cheie pe câmpul de luptă. Statisticile arată că majoritatea pierderilor umane și echipamente de luptă ale inamicului sunt cauzate de forțele de artilerie și rachete”, a spus Havriluk, într-un interviu acordat analistului ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Danemarca își donează toată artileria

Danemarca dă un semnal important, odată cu anunțul șefei executivului privind transferul artileriei sale în Ucraina.

Anunțul Danemarcei este unul menit să mobilizeze sprijinul occidental. Potrivit premierului Mette Frederiksen, Danemarca își donează toate proiectilele de artilerie armatei ucrainene. Frederiksen a anunțat această decizie în cadrul unei conferințe de securitate la München, unde a făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională să consolideze sprijinul pentru Ucraina.

„Dacă îi întrebi pe ucraineni, afli că au nevoie de muniție și artilerie, acum! Noi, Danemarca, am decis să donăm toată artileria noastră Ucrainei. Mai există muniție în Europa (pentru a fi transferată). Nu este o problemă de producție. Avem arme și muniție. Avem și apărare antiaeriană de care nu avem nevoie în acest moment”, a subliniat Frederiksen, potrivit cotidianului ucrainean Evropeiska Pravda.

Fredriksen a mai spus că europenii nu ar trebui să aștepte soluționarea disputelor din SUA privind finanțarea proviziilor militare pentru Ucraina.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă în Statele Unite, noi europenii trebuie să ne apărăm și trebuie să apărăm și Ucraina. Avem un război pe continentul european”, a avertizat ea.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus că oprirea armelor pentru Ucraina se datorează faptului că unii lideri „percep greșit” agresiunea Rusiei. ”De fiecare dată când forțele armate abandonează un alt oraș pe care nu îl pot apăra din cauza lipsei de muniție (...) gândiți-vă că asta înseamnă că soldații ruși sunt cu câțiva kilometri mai aproape de casa ta”, a subliniat acesta.

Putin profită de lipsurile Ucrainei

Întârzierea sprijinului occidental a ajutat Rusia să lanseze ofensiva pe trei fronturi simultan, iar Moscova a crescut presiunea acum în regiunea Lugansk.

Institutul pentru Studierea Războiului și mai multe surse ucrainene și occidentale estimează că întârzierile în furnizarea de asistență de securitate occidentală, muniție de artilerie și sisteme critice de apărare antiaeriană, au împiedicat forțele ucrainene să apere Avdiivka de avansul rusesc.

Atacul rusesc pe frontul ucrainean în același timp din trei direcții a fost posibil de întârzierea livrărilor de arme occidentale către Ucraina la începutul anului. Acesta a fost folosit de forțele de ocupație ruse pentru a ataca din trei direcții: mai întâi de-a lungul graniței regiunilor Harkov și Lugansk în direcția Kupiansk și Lîman, apoi lângă Avdiivka și în weekend lângă Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie.

Lipsa critică de echipamente furnizate de Occident și temerile privind o întrerupere completă a asistenței militare americane au determinat forțele ucrainene să concentreze echipamente de-a lungul întregului front, ceea ce probabil a încurajat trupele ruse să profite de situație.

Forțele ruse nu au demonstrat capacitatea de a asigura câștiguri semnificative din punct de vedere operațional sau de a efectua manevre mecanizate rapide pe suprafețe mari, iar capturarea Avdiivka nu ar trebui văzută ca o demonstrație a acestei capacități, scrie Institutul pentru Studierea Războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?