Pilonul II de pensii ar putea ajunge la 6,8 milioane de participanți și 6,9 miliarde de euro în administrare, la finalul anului

Numărul de participanți la piața pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), a declarat pentru AGERPRES Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și CEO NN Pensii.

Raluca Țintoiu afirmă că valoarea medie a unui cont în Pilonul II, pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare în perioada mai 2008 — martie 2016, pentru care există cele mai recente date ASF, a fost de 5.917 lei sau aproximativ 1.323 euro, cu 23,4% mai mult decât la finalul lunii martie a anului trecut. Peste 1,9 milioane de participanți aveau în cont, la 31 martie 2016, sume de până în 5.000 lei, în timp ce aproximativ 740.000 de persoane au acumulat între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 510.000 de persoane valoarea contului depășea 10.000 de lei, potrivit ASF.

Aceasta precizează că suma medie acumulată este dependentă în mod direct de nivelul salarial și de procentul contribuției, motiv pentru care respectarea calendarului stabilit pentru creșterea contribuției este foarte importantă.

"Anul acesta, sumele acumulate în conturile de pensii private obligatorii ale românilor au fost influențate de decizia Guvernului de a crește contribuțiile cu numai 0,1 puncte procentuale până la 5,1% a acestora, sub nivelul de 6% prevăzut de calendarul inițial de creștere pentru 2016. Această schimbare se reflectă în potențialul de creștere a sumelor acumulate de viitorii pensionari, ducând la un avans mai mic al pensiilor private obligatorii decât planificat inițial, însă chiar și în acest context sumele acumulate au crescut, iar nivelul contribuțiilor este de așteptat să recupereze teren în viitorul apropiat", a declarat Raluca Țintoiu.

Președintele APAPR a afirmat că, în 2032, când vor ieși la pensie cei mai mulți dintre participanții la pensiile private obligatorii, un român va primi de la stat, conform estimărilor actuale, mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II completând veniturile sale la pensie până la aproximativ 40% din venitul lunar încasat înainte de ieșirea la pensie.

"În calcul trebuie luate, însă, și tendințele demografice și de îmbătrânire a populației. Dacă în prezent contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari, până în 2032 se estimează că raportul se va dubla la 2,5 pensionari per angajat, situație care va pune și mai multă presiune pe sistemul public de pensii", a menționat Raluca Țintoiu.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 17,2%).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanți la finalul lunii iunie, în creștere cu 4,2% față de iunie 2015. În același timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulți față de perioada similară din 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

3 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Hideg și Burci au fugit în Emirate cu un avion de marfă