Pilotul care l-a adus pe Erdogan la Istanbul în noaptea puciului a fost concediat de compania Turkish Airlines

Pilotul care l-a adus pe Erdogan la Istanbul în noaptea puciului a fost concediat de compania Turkish Airlines

Pilotul avionului care l-a adus pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul în noaptea loviturii de stat eșuate de anul trecut a fost concediat de compania Turkish Airlines, el fiind bănuit de legături cu rețeaua clericului Fetullah Gulen, relatează mass-media din Turcia, citate de agenția EFE și de portalul turkeypurge.com.

Potrivit agenției de presă Dogan, pilotul Bariș Yurțeven a fost concediat încă din luna februarie de compania aeriană națională a Turciei, unde lucrase timp de 20 de ani, dar abia recent s-a aflat de acest lucru după ce a candidat pentru a se angaja la o altă companie aeriană.

El a fost concediat după ce a picat un test de securitate, întrucât avea bani depuși la Bank Asya, bancă ce a fost naționalizată de guvernul turc pentru legăturile ei cu rețeaua lui Gulen, considerat de Erdogan ca fiind organizatorul loviturii de stat. Bariș Yurțeven neagă însă orice legătură cu acea rețea și afirmă că a depus bani la respectiva bancă pentru a plăti școala copilului său.

Pilotului Bariș Yurțeven i s-a mai reproșat că în timpul acelui zbor din noaptea loviturii de stat a lăsat transponderul avionului deschis, astfel că aeronava în care era președintele Erdogan a putut fi localizată.

Dar potrivit unei relatări apărute în publicația The Independent la câteva zile după lovitura de stat, avionul Gulfstream IV în care se afla Erdogan și-a schimbat semnalul transponderului, astfel încât pe radare a apărut cu indicativul unui avion de pasageri al companiei Turkish Airlines, reușind astfel să-și șteargă urma și să se piardă în traficul civil după ce două avioane F-16 ale puciștilor reușiseră să-l identifice și s-au apropiat de el pentru a-l intercepta.

În noapte puciului, președintele turc se afla în vacanță împreună cu familia în localitatea Marmaris, pe țărmul Mării Egee. După ce a aflat de lovitura de stat, Erdogan a plecat înspre Istanbul la bordul acelui avion, iar în timp ce era în drum spre aeroport un comando al puciștilor a luat cu asalt clădirea unde el se cazase, puciștii sperând că președintele încă ar fi fost acolo, doi polițiști fiind uciși în urma schimbului de focuri.

După lovitura de stat, Bariș Yurțeven a fost lăudat de autoritățile turce pentru modul în care a acționat în circumstanțele din acea noapte. Conform unei alte relatări de la acea vreme, înaintea decolării el și copilotul său au fost întrebați de Erdogan la urcarea în avion dacă sunt de partea sa și ei i-ar fi răspuns că sunt de partea lui până la capăt și că vor muri împreună dacă va fi nevoie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”