Pisicile domestice sunt capabile să îşi recunoască numele (studiu)

Pisicile domestice sunt capabile să îşi recunoască numele (studiu)

Pisicile de companie sunt capabile să îşi recunoască numele, aproape la fel ca şi omologii lor canini, conform concluziilor unui studiu citat vineri de Press Association.

Se cunosc multe informaţii despre capacitatea câinilor de a comunica cu oamenii, însă o echipă de cercetători din Japonia a dorit să investigheze modul în care pisicile domestice pot face diferenţa între diferite cuvinte utilizate în limbajul uman.

Experimentul a constat în evaluarea modului în care pisicile reacţionează când îşi aud numele, rostit de stăpânii lor într-un şir de substantive alese la întâmplare.

Ulterior, în cadrul altui test, aceleaşi cuvinte au fost rostite de o persoană străină.

Cercetătorii au descoperit că felinele de companie au manifestat reacţii care indică recunoaşterea - ciulirea urechilor sau mişcarea capului - deşi rareori au arătat mai mult entuziasm, precum mişcarea cozilor sau emiterea unor sunete.

Specialiştii au estimat că este ''rezonabil'' să se considere că pisicile reacţionează la propriile lor nume deoarece le-ar putea asocia cu recompensele, precum mâncarea ori joaca, sau cu ''pedeapsa'', cum ar fi o baie sau un drum la veterinar.

Atsuko Saito de la Universitatea Sophia din Tokyo a declarat să studiul, publicat în jurnalul Scientific Reports, ar putea fi util pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pisicilor. ''Spre exemplu, le-am putea învăţa pe pisici că obiectele sau locurile periculoase sunt menţionate prin enunţuri specifice'', a notat el.

''Această lucrare vine cu noi informaţii despre capacitatea pisicilor de a comunica cu oamenii; clarificarea în continuare a abilităţilor de comunicare ale acestora ar putea îmbunătăţi starea de bine, atât a oamenilor, cât şi a pisicilor", a completat specialista.

Conform unui studiu realizat în Marea Britanie şi publicat la sfârşitul anului 2018 în jurnalul Learning & Behavior, câinii nu au o inteligenţă deosebită atunci când sunt comparaţi cu alte animale domestice sau sălbatice. Potrivit unora dintre rezultatele cercetării, în comparaţie cu câinii, pisicile se descurcă cel puţin la fel de bine la identificarea oamenilor după voce.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

2 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

3 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate