PLAFONUL a fost ELIMINAT. Mamele vor primi 85% din salariu timp de 2 ani!

PLAFONUL a fost ELIMINAT. Mamele vor primi 85% din salariu timp de 2 ani!

Deputații au adoptat, astăzi, cu 263 de voturi pentru, în calitate de for decizional proiectul de lege care prevede eliminarea plafonării indemnizației de creștere a copilului la 3.400 de lei. Dacă va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, proiectul va intra în vigoare de la 1 iulie 2016.

Indemnizaţia de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.  De asemenea, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un "stimulent de inserţie", în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată ( aproximativ 5.000 de lei).

Deși premierul Dacian Cioloș le-a cerut dumincă aleșilor să indice sursa de finanțare pentru acest proiect, astăzi la votul din Cameră nu a fost prezent niciun reprezentant al Guvernului.

Deputata PNL Cristina Pocora a precizat că sursa din care se poate finanţa acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul. 

Principalele modificări: 

-eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului

-acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani.

-persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

-calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

-în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită

– indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...