Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat la 15 milioane euro

Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat la 15 milioane euro

Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la 15 milioane euro, de la 2,5 milioane de euro în prezent, potrivit ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

"Ne dorim să dezvoltăm sectorul de procesare, astfel încât materia primă produsă în România să poată fi integrată într-un circuit, din care să rezulte cât mai multe produse finite, cu valoare adăugată, pentru echilibrarea balanţei comerciale. Unul dintre aspectele care afectează negativ balanţa comercială este deficitul de capacităţi de producţie, astfel că, principala modificare a intervenţiei vizează ridicarea plafonului sprijinului public, de la 2,5 milioane euro la 15 milioane euro," a declarat, luni, ministrul Agriculturii, în videoconferinţa privind consultările cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea PNS, pe tema fişelor de intervenţii pentru investiţiile în procesare şi energie regenerabilă.

Prezent la Bruxelles, la Consiliul de miniştri AGRIFISH, Adrian Chesnoiu a susţinut online poziţia ministerului cu privire la aceste intervenţii şi a ascultat propunerile partenerilor.

Una dintre principalele modificări a fişei de intervenţie vizează categoria beneficiarilor eligibili pe schemele de procesare, propunerea fiind de a rămâne eligibile doar formele asociative, pentru a putea integra mai uşor materia primă în procesare.

Intervenţiile prezentate în cadrul videoconferinţei au făcut referire la investiţiile în: procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare şi produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene;
condiţionarea, procesarea şi marketingul - produselor agricole şi pomicole în afara exploataţiei prin intermediul formelor asociative; creşterea eficienţei energetice pentru unităţile de procesare existente.

Consultarea online a oferit tuturor partenerilor posibilitatea de a contribui cu propria experienţă la îmbunătăţirea sectorului, la elaborarea unui PNS care să ofere instrumentele necesare valorificării şi integrării producţiei, precum şi asigurării unui flux continuu de aprovizionare a pieţei cu produse la standarde adecvate.

La consultări au mai participat: Sorin Moise - secretar de stat, Daniela Rebega - director general AMPNDR, Cristiana Constantinescu - director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Agricole (AFIR), Andreea Agrigoroaiei - director AMPNDR, precum şi reprezentanţi ai APIA, AFIR, şi ai organizaţiilor importante din zona dezvoltării rurale, a agriculturii şi a mediului asociativ.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară