Planetele Venus și Jupiter vor face spectacol pe cer în prima noapte de primăvară. Ce spune NASA

Planetele Venus și Jupiter vor face spectacol pe cer în prima noapte de primăvară. Ce spune NASA

În prima noapte a primăverii calendaristice, Jupiter și Venus vor părea ca se ating pe cer, potrivit BBC News . Fenomenul de miercuri este cunoscut sub numele de conjuncție.

Conjuncția lui Mercur și Venus, aliniate deasupra Lunii. FOTO Observatorul Cerro Parana Wikipedia

Atunci când o planetă apare aproape de o lună, o stea sau o altă planetă, vorbim de conjuncție.

Potrivit NASA, strălucirea lui Jupiter, cea mai mare planetă, și a lui Venus, cea mai strălucitoare planetă, va crea o imagine spectaculoasă.

Spectatorii vor putea vedea, de asemenea, patru dintre cele mai strălucitoare luni ale lui Jupiter, explică BBC.

În ultimele două săptămâni, planetele au dat senzația că s-au apropiat una de cealaltă, dar în realitate ele se află încă la o distanță de 600 de milioane de km.

Conjuncțiile sunt fenomene care apar frecvent în sistemul nostru solar.

„Planetele orbitează în jurul Soarelui aproximativ în același plan - planul ecliptic - și astfel trasează traiectorii similare pe cerul nostru”, potrivit NASA.

Deși aceste două planete converg adesea fără „o semnificație astronomică profundă, sunt plăcute de văzut”, precizează NASA.

Momentul apropierii maxime, ca poziție aparentă pe sfera cerească

În astronomie și astrologie, conjuncția este definită ca momentul apropierii maxime, ca poziție aparentă pe sfera cerească, a două corpuri cerești văzute de pe un al treilea (în general Pământul), în timp ce momentul depărtării maxime aparente a două corpuri cerești este numit opoziție.

Datorită faptului că unghiurile dintre planele orbitelor planetelor și Lunii sunt foarte mici, traiectoriile aparente ale planetelor și Lunii sunt foarte apropiate de ecliptică. În consecință, conjuncția este, cu aproximație bună, momentul în care cele două corpuri au aceeași longitudine ecliptică (și, totodată, ascensii drepte apropiate), potrivit Wikipedia.

Se întâmplă ca în serile următoare să fie și luna prin zonă. Și luna, care se mișcă foarte repede pe cer, va fi în locuri diferite, în seri diferite și anume va fi sub Venus pe 22 și între Venus și Jupiter pe 23”, a declarat Adrian Şonka, astronom .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?