Planor hipersonic, testat cu succes în Franța. Ce viteză a atins. Imagini spectaculoase VIDEO

Planor hipersonic, testat cu succes în Franța. Ce viteză a atins. Imagini spectaculoase VIDEO

Franţa a efectuat cu succes testele unui planor hipersonic, în cadrul unui proiect care are ca scop dezvoltarea unei arme avansate cu traiectorie imprevizibilă. Planorul, numit V-MAX, a fost lansat de pe o rachetă la centrul de testare din departamentul Landes al Direcţiei Generale pentru Armament (DGA).

Programul V-MAX, care a început în ianuarie 2019, este coordonat de ArianeGroup, compania responsabilă și de producția rachetelor Ariane utilizate în programul spaţial european. În februarie, delegatul general pentru armament Emmanuel Chiva a informat parlamentul că vor avea loc, în curând, demonstraţii ale componentelor tehnologice pentru planoare hipersonice.

Acum, autorităţile au emis un avertisment pentru navigaţia maritimă şi aeriană de pe un coridor de circa 2.000 de km în intervalul 26-30 iunie.

Florence Parly, fostul ministru francez al Apărării, a subliniat importanţa dezvoltării acestor tehnologii, menţionând că multe naţiuni se înzestrează cu astfel de aparate şi că Franţa deţine „toate competenţele” necesare pentru a face faţă provocărilor actuale.

Franţa se alătură, astfel, unui select grup de ţări, printre care se numără SUA, China şi Rusia, care sunt deja implicate în dezvoltarea armelor hipersonice.

Planorul V-MAX FOTO Twitter

De cinci ori peste viteza sunetului

DGA a explicat că planorul V-MAX este un aparat dirijabil, capabil să atingă viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Mai precis, acesta a atins viteze de peste 5 Mach, adică 60.000 km/h. Aparatul va putea fi manevrat pe o traiectorie complexă , fiind dificil de interceptat. Poate efectua viraje şi manevre de evitare, în cazul în care este ţinta unui sistem antirachetă.

Testele reuşite ale planorului hipersonic V-MAX marchează un pas important pentru Franţa în dezvoltarea capacităţilor sale militare. Această nouă armă cu traiectorie imprevizibilă ar putea oferi Franţei un avantaj strategic, în contextul ameninţărilor internaţionale actuale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?