Planul de înzestrare a Armatei, aprobat de CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 - 2026, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 Administrația Prezidențială amintește că Planul de înzestrare a Armatei României 2017 — 2026 a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 4 iulie, întrucât nu fusese adaptat la prevederile Acordului politic național de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa șefului statului.

Forma revizuită a acestui plan, care respectă implementarea acordului, i-a fost prezentată președintelui Klaus Iohannis de către ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, pe 26 iulie.

"Planul de înzestrare a Armatei României 2017 — 2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă. Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor și care cuprind derularea procedurii de achiziție, livrare, testare și intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare și la cerințele calitative solicitate", se arată în comunicatul citat.

În mai, Parlamentul a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare, iar pentru realizarea acestor programe, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate.

"Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre", mai precizează Administrația Prezidențială.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj