Planul în 12 puncte pregătit de Kiev pentru Crimeea, după recapturarea de la Rusia

Planul în 12 puncte pregătit de Kiev pentru Crimeea, după recapturarea de la Rusia

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, citat de dpa.

Podul care leagă Crimeea de Rusia a fost avariat după explozia unei mașini-capcană

Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a precizat Danilov pe Facebook.

Totodată, prevede eliberarea din funcţii a tuturor celor care au slujit autorităţile ruse de la anexarea peninsulei, în 2014.

Colaboratorii cu ruşii şi trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, în a doua etapă a planului, a mai spus Danilov, menţionând judecătorii, procurorii şi personalul serviciilor de securitate. Totodată, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi şi achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.

Responsabilul ucrainean a prezentat ca model în acest sens denazificarea Germaniei după al doilea război mondial, scrie Agerpres .

"Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei", a precizat responsabilul ucrainean, adăugând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.

Redenumirea orașului Sevastopol

Danilov a pledat, de asemenea, pentru redenumirea orașului Sevastopol, care a fost principala bază a Flotei rusești din Marea Neagră încă din secolul al XIX-lea. El a spus că ar putea primi un nume tempoar „Obiectul nr. 6” înainte ca parlamentul ucrainene să decidă asupra unuia definitiv, sugerând de pildă Ahtiar, după un sat care se afla cândva pe locul unde se află acum orașul.

Șeful administrației de la Sevastopol, Mihail Razvojaiev, a respins planul lui Danilov ca fiind "bolnav".

"Ar fi greșit să tratăm cu seriozitate comentariile făcute de oameni bolnavi. Aceștia trebuie vindecați, iar asta fac acum militarii noștri", a reacționat Razvozjaiev pentru agenția Tass.

Danilov a prezentat acest plan în timp ce trupele ucrainene se pregătesc să folosească armele occidentale primite recent, inclusiv zeci de tancuri de luptă, pentru a străpunge apărarea rusă și a recupera zonele ocupate într-o contraofensivă așteptată să înceapă curând.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”