„Planul lui Bibi”: stare permanentă de război

„Planul lui Bibi”: stare permanentă de război

Nepopular, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are un interes ca războiul din Fâșia Gaza să continue, scrie un jurnalist israelian în săptămânalul britanic „The Spectator”.

Benjamin Netanyahu Foto Profimedia

Planul prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit jurnalistului israelian Anshel Pfeffer, care lucrează pentru cotidianul israelian Ha'Aretz și revista britanică The Economist, este să mențină „impasul” din Gaza.

Din acest motiv, șeful guvernului israelian este reticent în a propune o cale de ieșire din criză și se străduiește să păstreze aripa dură a cabinetului său fără a-i jigni pe moderați.

Cu alte cuvinte, să continue războiul în enclava palestiniană cât mai mult timp pentru a se menține la putere.

Dovadă în acest sens, explică Pfeffer, este planul pentru „a doua zi” din Gaza pe care l-a prezentat recent. Aceasta prevede o continuare a războiului până la distrugerea Hamas, menținerea libertății de a opera în enclavă, a cărei conducere va fi, în cele din urmă, încredințată palestinienilor.

Acest plan, prezentat pe ascuns, nu are „limită de timp sau etape, iar obiectivele sunt intenționat vagi”, notează The Spectator. Nu constituie în niciun caz „o strategie de ieșire” din conflict, crede jurnalistul israelian.

Singurul obiectiv al acestui plan este de a „ține miniștrii cabinetului fragil al lui Netanyahu în jurul mesei”. Fără a menționa niciun rol viitor al Autorității Palestiniene, el nu îi înstrăinează pe membrii aripii de extremă dreaptă a coaliției sale guvernamentale, „care speră să elimine orice aparență de suveranitate palestiniană”. Și fără a menționa o prezență israeliană permanentă în Gaza, el nu vizează „moderații”, acei oponenți ai lui Netanyahu care au acceptat să se alăture cabinetului de război.

Stare permanentă de război

Războiul din Gaza, la care se adaugă tensiunile tot mai mari cu Hezbollah-ul libanez , „îl servește pe Netanyahu din punct de vedere politic”, explică Anshel Pfeffer.

Da, premierul „și-a pierdut încrederea opiniei publice israeliene și asta pare irevocabil”, adaugă un fost colaborator citat de jurnalist. Cu toate acestea, „atâta timp cât există lupte și există un risc ridicat de escaladare, impulsul pentru schimbarea politică va rămâne slab”, continuă Pfeffer.

Un vot într-un context de război ca acesta ar trebui exclus, „pentru că mulți dintre cei care doresc să-l înlocuiască pe” Benjamin Netanyahu, precum Benny Gantz sau Gadi Eisenkot, „nu vor să fie percepuți ca sabotori ai unității naționale în timp de război” .

Lui Benjamin Netanyahu, acest fragil „status quo”, care ar consta în „menținerea unei stări de război de mică intensitate în viitorul previzibil – cu obiective vagi care nu pot fi atinse niciodată – i se potrivește bine”, conchide jurnalistul israelian în „The Spectators“.

Proteste în mai multe orașe israeliene

Mii de oameni au ieşit din nou în stradă sâmbătă seara în mai multe oraşe din Israel pentru a manifesta împotriva guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu şi pentru a cere eliberarea ostaticilor deţinuţi de mişcarea palestiniană islamistă Hamas, relatează dpa.

În centrul Tel Avivului, manifestanţii au scandat sloganuri precum „Alegeri acum!“, au consemnat media israeliene.

Alţi protestatari l-au vizat pe Netanyahu cu sloganuri ca „Tu eşti capul, tu eşti de vină!“.

„Te acuz, Bibi, că ai transformat o ţară întreagă într-una de îndoliaţi“, a strigat o manifestantă, folosind diminutivul sub care mai este cunoscut premierul israelian. Ea a povestit că este o supravieţuitoare a atacului militanţilor Hamas şi din alte grupuri extremiste din 7 octombrie din sudul Israelului, în care şi-a pierdut fratele.

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut drastic după atac, criticii acuzându-l pe politicianul de dreapta că a neglijat protejarea graniţei cu Fâşia Gaza acordând prioritate propriei supravieţuiri politice, în detrimentul intereselor ţării.

Un marş iniţiat de rude ale ostaticilor luaţi de Hamas pe 7 octombrie, început miercuri într-unul din kibbutzurile vizate de raidurile militanţilor, s-a încheiat tot sâmbătă în faţa reşedinţei oficiale a premierului din Ierusalim.

Au mai avut loc proteste şi manifestaţii la Haifa şi Beersheba, precum şi la Cezareea, în faţa vilei private a lui Netanyahu.

Noi discuţii privind armistiţiul din Gaza

Mediatorii urmează să se reunească duminică, la Cairo, pentru a căuta o formulă acceptabilă pentru Israel şi Hamas pentru o încetare a focului de durată în Gaza.

Delegaţii ale Israelului şi Hamas erau aşteptate să sosească, duminică, la Cairo, au declarat două surse de securitate din Egipt, deşi o altă sursă informată privind negocierile a declarat că Israelului nu va trimite o delegaţie până când nu va primi o listă completă a ostaticilor care mai sunt în viaţă.

Speranţele privind prima pauză a luptelor din noiembrie încoace au crescut, săptămâna trecută, după o rundă anterioră de discuţii mediate de Qatar şi Egipt la Doha şi indicii de la preşedintele SUA Joe Biden că un acord este aproape.

Un oficial din SUA a declarat, sâmbătă, că a fost stabilit un cadru pentru o pauă de şase săptămâni în ceea ce priveşte luptele, cu acordul Israelului, şi că acum depinde de Hamas să accepte să elibereze ostaticii pe care îi ţine în Gaza de la atacurile sale din sudul Israelului, din 7 octombrie.

„Drumul către o încetare a focului, chiar acum, la această oră, este direct. Şi există o înţelegere pe masă. Este o înţelegere-cadru. Israelienii au acceptat-o mai mult sau mai puţin”, a declarat oficialul reporterilor. „Responsabilitatea acum este a Hamas”, a spus el.

Biden a afirmat că speră ca o încetare a focului să fie în vigoare până la postul musulman de Ramadan, care începe în 10 martie.

Biden şi alţi lideri mondiali se află sub o presiune în creştere pentru a uşura situaţia tot mai disperată a palestinienilor, după cinci luni de război şi blocadă israeliană în Gaza. Naţiunile Unite afirmă că un sfert din populaţie – 576.000 de oameni – se află la un pas de foamete.

Anchetă după masacrul pentru ajutoare

Cel puțin 115 persoane şi-au pierdut viaţa și 760 au fost rănite într-un incident haotic în Fâşia Gaza, unde forţele israeliene au deschis focul în timp ce civili palestinieni înfometați se adunau în jurul camioanelor cu ajutoare alimentare, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, relatează CNN.

Civilii se înghesuiseră în jurul camioanelor de ajutoare proaspăt sosite în speranța că vor primi alimente, dar tancurile și dronele israeliene au început să tragă asupra oamenilor pe strada Haroun Al Rasheed din vestul orașului Gaza, în zona Sheikh Ajleen.

Un oficial israelian a declarat pentru CNN că trupele israeliene au deschis focul asupra oamenilor din jurul camioanelor cu ajutoare, deoarece „mulțimea s-a apropiat de forțe într-un mod care reprezenta o amenințare pentru trupe, care au răspuns la amenințare cu focuri reale. Incidentul este în curs de investigare”, a spus oficialul israelian.

Camioanele cu ajutoare au încercat să fugă din zonă, ciocnindu-se accidental unele de altele și provocând alți morți și răniți, au adăugat martori oculari pentru CNN.

Într-un alt incident, cel puțin 11 palestinieni au fost uciși în urma unui atac aerian israelian asupra unei tabere de refugiați din Gaza. Printre victime se află și personal medical, susține Ministerul Sănătății din Gaza. Alte 50 de persoane au fost rănite.

Tabăra de refugiați se află în Rafah, lângă o maternitate. În sudul Fâșiei s-au refugiat majoritatea locuitorilor din Gaza, după ce Israelul a lansat ofensiva terestră în nord. Forţele de Apărare Israeliene au susţinut că au vizat, in acest atac, teroriști ai Jihadului Islamic din Rafah şi că spitalul din zonă nu a fost avariat. Lupte intense aveau loc duminică dimineață, iar locuitorii din Gaza au relatat despre bombardamente intense despre tancuri care avansează spre Khan Younis, un oraş din sudul Fâşiei Gaza.

Coloniștii israelieni au atacat o localitate de lângă Ramallah

Coloniștii israelieni au atacat o localitate din apropierea orașului Ramallah din Cisiordania, lăsând în urmă cel puțin cinci locuitori răniți, a relatat postul de televiziune din Qatar Al Jazeera. Aproximativ 150 de coloniști israelieni au atacat sâmbătă seara localitatea. Au aruncat cu pietre, au avariat o mașină și au spart geamurile mai multor case. În plus, cel puțin cinci localnici au fost răniți, relatează postul TV.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?