Planurile Moscovei înainte de începutul războiului din Ucraina. Cum au eșuat serviciile secrete ruse

Planurile Moscovei înainte de începutul războiului din Ucraina. Cum au eșuat serviciile secrete ruse

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi colaborat cu actori politici importanți de la Kiev, inclusiv cu fostul președinte Viktor Ianukovici, pentru a crea guverne marionetă înainte de începerea războiului din Ucraina, arată o investigație a publicației The Washington Post .

Sediul FSB din Moscova / Foto EPA-EFE

Analiza arată că prima greșeală a Rusiei a fost să infiltreze în instituțiile ucrainene mai mulți ofițeri pentru a se asigura că guvernul de la Kiev va cădea rapid și va fi posibilă instalarea unei conduceri aflată sub influența Moscovei.

Aceeași sursă arată că FSB ar fi cerut înainte de începerea războiului din Ucraina, mai multe detalii despre casele și locațiile pe care le-ar putea folosi în Kiev ca să-și desfășoare operațiunile, lucru care arată că nu se așteptau ca „misiunea specială” să dureze atât de mult.

Viktor Ianukovici ar fi fost din nou lider

Investigația arată că Rusia a pregătit cu mult timp în urmă invazia în Ucraina prin numărul mare de spioni infiltrați. Din 2019 până în februarie 2022, numărul acestora a crescut de la 30 la 160, ei fiind distribuiți în mai multe regiuni ale țării, potrivit estimărilor publicației.

În anticiparea căderii Kievului, serviciile secrete ruse ar fi creat două posibile guverne marionetă. Printre aliații lui Putin se numără fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și Viktor Medvedciuk, un oligarh care era liderul unui partid pro-rus din Ucraina.

Publicația spune că Ianukovici ar fi fost adus la începutul invaziei în Ucraina pentru a putea prelua puterea după cucerirea rapidă a capitalei. De asemenea, mai mulți membri ai partidului acestuia ar fi fost și ei aduși tot în prima parte a războiului pe un teritoriu din sudul țării cucerit de armata Rusiei.

The Washington Post scrie că, în urma acestor eșecuri, conducerea FSB nu a fost concediată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...