Planurile secrete ale NATO în cazul unui atac rusesc. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem“

Planurile secrete ale NATO în cazul unui atac rusesc. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem“

NATO va face un pas în viitor la summitul său de la Vilnius din iulie, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia pentru prima dată de la Războiul Rece modul în care alianța ar răspunde unui atac rus, scrie Reuters.

Foto Shutterstock

Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală - NATO nu a văzut nevoia să elaboreze planuri de apărare la scară largă de zeci de ani, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a simțit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială.

Dar, cu cel mai sângeros război din Europa din 1945 care se desfășoară chiar dincolo de granițele sale în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte să izbucnească un conflict cu un adversar asemănător precum Moscova.

„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru determină calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că conflictul poate apărea oricând”.

Prin schițarea a ceea ce numește planurile sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul de a-și îmbunătăți forțele și logistica.

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate”, a spus șeful NATO Jens Stoltenberg despre documentele foarte clasificate care, la fel ca în timpul Războiului Rece, vor atribui anumite trupe pentru apărarea anumitor regiuni. .

Demersul NATO nu reprezintă decât formalizarea unui proces declanșat odată cu anexarea, de către Rusia, a Crimeei, în aprilie 2014. Acțiunea Rusiei i-a determinat pe aliații occidentali să trimită pentru prima dată trupe de luptă în est, Marea Britanie, Canada și Germania preluând sub protecția lor fiecare din statele baltice.

Chiar dacă NATO nu a înregistrat foarte multe schimbări față de 1990, când lumea a trecut de la comunism la democrație, o serie de detalii s-au schimbat și la nivelul NATO. Alianța s-a extins de atunci cu aproximativ 1.000 de kilometri spre est și a crescut la 31 de membri.

Aderarea Finlandei, luna trecută, a dublat granița NATO cu Rusia la aproximativ 2.500 km, forțând o abordare mai flexibilă a desfășurărilor decât în trecut, când Germania era considerată principala zonă de luptă.

Alianța nu se mai pregătește să ducă un război nuclear la scară largă împotriva Moscovei

De asemenea, alianța nu se mai pregătește să ducă un război nuclear la scară largă împotriva Moscovei și a aliaților săi - dintre care majoritatea sunt acum membri NATO - a declarat Ian Hope, istoric la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO.

„Nu ne imaginăm un tip de război așa cum a fost Războiul Rece, în care forțele aliate ar fi lovite simultan cu atacuri pe scară largă din [partea țărilor din] Pactul de la Varșovia”, a spus el.

În același timp, internetul, dronele, armele hipersonice și un flux rapid de informații prezintă noi provocări.

„Vestea bună este că vorbim despre transparența câmpului de luptă. Cu toți sateliții, cu toate informațiile, putem vedea o criză în curs de maturizare", a declarat generalul locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE. „Pentru Ucraina, am avut toți indicatorii cu destul timp înainte”.

Această transparență este unul dintre motivele pentru care NATO, contrar cerințelor statelor baltice, nu vede nicio nevoie imediată de a crește numărul de trupe în est.

„Cu cât adună mai multe trupe la graniță, este ca și cum ai avea un ciocan. La un moment dat, vrei să găsești un cui. Dacă rușii adună trupe la graniță, asta ne va face nervoși, dacă noi adunăm trupe la graniță, asta îi va face nervoși”, a avertizat Cottereau.

Totuși, va fi o sarcină uriașă îmbunătățirea drastică a pregătirii. NATO a fost de acord în 2022 să pună 300.000 de militari în alertă maximă, față de 40.000 în trecut.

Deficiențele capacității alianței de a produce suficiente arme și muniție au fost evidențiate în efortul de a ține pasul cu cerințele Ucrainei, iar NATO trebuie, de asemenea, să îmbunătățească logistica de mult timp neglijată, necesară pentru a desfășura rapid trupele pe calea ferată sau rutieră.

Necesitatea finanțării implementării planurilor regionale este unul dintre motivele pentru care Stoltenberg a făcut apel la lideri să ridice ținta de cheltuieli militare a alianței, un alt subiect care va fi discutat la Vilnius.

Oficialii NATO estimează că va dura câțiva ani pentru ca planurile să fie pe deplin implementate, deși subliniază că alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

„Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știi, nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată", a spus Cottereau. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?