Plata drepturilor conexe: Google a semnat un acord pentru remunerarea presei franceze

Plata drepturilor conexe: Google a semnat un acord pentru remunerarea presei franceze

Google şi Alianţa presei de informare generală (APIG), care reprezintă cotidienele naţionale şi regionale franceze, au anunţat joi semnarea unui acord care deschide calea pentru remunerarea presei franceze de către gigantul de Internet cu titlu de "drepturi conexe", după luni de negocieri aprinse, relatează AFP.

"Alianţa presei de informare generală şi Google anunţă astăzi (joi - n.r.) un acord privind remunerarea drepturilor conexe conform legislaţiei franceze", au anunţat cele două părţi într-un comunicat comun, subliniind că acesta este "punctul culminant al multor luni de negocieri în cadrul stabilit de Autoritatea pentru Concurenţă".

Acest acord "stabileşte cadrul în care Google va negocia acorduri de licenţă individuale cu membrii" APIG, pentru publicarea recunoscută de "informaţii politice şi generale', precizează semnatarii. Aceste acorduri de licenţă "vor acoperi drepturile conexe şi vor oferi, de asemenea, ziarelor acces la News Showcase", program recent lansat de Google în cadrul căruia remunerează mass-media pentru o selecţie de conţinut.

Potrivit comunicatului, remunerarea editorilor va fi calculată individual "pe baza unor criterii precum contribuţia la informaţii politice şi generale, volumul zilnic de informaţii publicate sau chiar accesările lunare pe internet".

În opinia lui Pierre Louette, directorul general al grupului Les Echos - Le Parisien şi preşedintele APIG, acest acord "marchează recunoaşterea efectivă a drepturilor conexe ale editorilor de presă şi începutul remunerării acestora de către platformele digitale pentru utilizarea conţinutului publicat de aceştia online".

La rândul său, directorul Google France, Sébastien Missoffe, s-a referit la acord ca fiind o confirmare a unui "angajament" din partea grupului, care deschide "noi perspective" editorilor de presă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani