Plenul CSM ia în discuție "Memorandumul privind justiția" pe 19 septembrie

Plenul CSM ia în discuție "Memorandumul privind justiția" pe 19 septembrie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuție, pe 19 septembrie, "Memorandumul privind justiția" întocmit de asociațiile profesionale.

Plenul va dezbate punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios în legătură cu sesizările magistraților referitoare la susținerea "Memorandumului privind justiția", potrivit ordinii de zi a ședinței din 19 septembrie, postată pe site-ul CSM.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a anunțat pe 14 septembrie că 66 de instanțe și 25 de parchete din țară adoptaseră până atunci 'Memorandumul privind justiția', în care se expun problemele din sistemul judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o 'justiție eficientă, modernă și de calitate'.

Potrivit unui comunicat de presă al UNJR, "Memorandumul privind justiția" a fost adoptat până miercuri dimineață de 5 curți de apel, 17 tribunale și 44 de judecătorii, precum și de 3 parchete de pe lângă curți de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale și 14 parchete de pe lângă judecătorii, dar că numărul real de instanțe și de parchete care au adoptat documentul este mai mare, însă nu au finalizat încă procesele verbale.

"Adoptarea 'Memorandumului' în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar și care afectează direct cetățeanul ce se adresează instanțelor", a spus judecător Dana Gîrbovan, președinte UNJR, co-inițiator al Memorandumului.

UNJR a precizat că 'Memorandumul' a scos în evidență necesitatea respectării independenței justiției și a principiului separației puterilor în stat, problemele generate de "telejustiție", respectarea statutului magistraților, subfinanțarea justiției, modul de evaluare al MCV și de acțiune al CSM și al Inspecției Judiciare, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților.

"Premisa 'Memorandumului' este că 'justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului, cetățeanul este egal cu statul'. O sinteză a problemelor și soluțiilor din 'Memorandum', grupate pe teme, poate fi accesată la adresa http://www.unjr.ro/ — 'Magistrații din țară votează un 'Memorandum' cu propuneri pentru eficientizarea justiției'. 'Memorandumul' stipulează expres că, prin adoptarea sa, magistrații își rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acțiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică", se mai arată în comunicat.

UNJR mai susține că, pe lângă adoptarea 'Memorandumului', în cadrul acelorași adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole.

"Alte instanțe au cerut și solicitarea Avocatului Poporului, a Președinției și CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș care menține discriminarea și inechitatea salarială. De asemenea, o parte din instanțe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiției, Raluca Prună. Prezenta este cea mai amplă mișcare din justiție de după 2009, când magistrații — judecători și procurori — evidențiază prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficientă, modernă și de calitate", se susține în document.

UNJR a mai precizat că susține toate cererile magistraților și solicită Guvernului și Parlamentului asumarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate în 'Memorandumul privind justiția'.

"Memorandumul privind justiția" a fost discutat de asociațiile magistraților și cu experții MCV.

Experții Comisiei Europene care se ocupă de evaluarea sistemului de justiție din România pentru raportul anual MCV au avut o întâlnire la București cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, pentru a discuta subiecte de interes comun ce țin de evoluțiile actuale din justiție, a anunțat UNJR pe 13 septembrie.

Potrivit unui comunicat al Uniunii, discuțiile s-au axat în principal pe solicitările magistraților cuprinse în "Memorandumul privind justiția" iar experții MCV au fost de acord că problemele ridicate de magistrați în memorandum sunt legitime, acestea necesitând o dezbatere și o analiză temeinice.

Reprezentanții asociațiilor profesionale au scos în evidență necesitatea publicării metodologiei raportului MCV, precum și numele persoanelor, instituțiilor și organizațiilor care oferă opinii cu privire la sistemul de justiție din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…