PMB: O grenadă veche de peste 30 de ani a fost găsită în timpul lucrărilor la 'Blocul Rosenthal'

PMB: O grenadă veche de peste 30 de ani a fost găsită în timpul lucrărilor la 'Blocul Rosenthal'

O grenadă veche de peste 30 de ani a fost găsită în timpul lucrărilor la "Blocul Rosenthal", informează Primăria Capitalei, joi, prin intermediul unui comunicat.

Lucrările la consolidarea imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut şi ca 'Blocul Rosenthal', au fost oprite joi pentru câteva ore, după ce angajaţii Companiei Municipale Consolidări au găsit o grenadă în subsolul clădirii.

"Pentru siguranţa tuturor persoanelor care se aflau în şantier, s-a decis evacuarea imobilului şi apelarea de urgenţă a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare şi are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către genişti în condiţii maxime de siguranţă", conform comunicatului.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deşeurilor din subsol, la nivelul -2 al clădirii. Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani, uşile de intrare erau zidite, iar camerele complet inundate şi pline de deşeuri, menţionează PMB.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală Consolidări, care lucrează pe acest şantier din luna mai, vor continua planurile pentru redarea funcţionalităţii clădirii monument istoric.

"Până acum, au fost executate toate lucrările de punere în siguranţă necesare, au fost scoase zeci de tone de gunoaie din interiorul clădirii, sunt aproape finalizate lucrările de restaurare la nivelul faţadei şi se lucrează în interiorul clădirii, conform documentaţiei aprobate. Astfel, conform studiului istoric, este respectat în totalitate conturul iniţial al clădirii, iar materialele folosite pentru finisaje se apropie de cele", precizează PMB.

'Blocul Rosenthal' a fost construit în anul 1938 după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Treizeci de ani a găzduit Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare a angajaţilor BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

"Clădirea - monument istoric - are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferinţe, la etajul şapte se află o sală de sport şi un bufet la etajul opt. La parter au fost spaţii comerciale. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obţinut dreptul de administrare asupra întregii clădiri, încadrată în clasa II de risc seismic", se menţionează în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...