PMP propune creşterea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora (proiect)

PMP propune creşterea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora (proiect)

Mai mulţi parlamentari PMP au depus la Parlament o propunere legislativă privind majorarea de la 6 la 21 a numărului de parlamentari de diaspora.

Potrivit proiectului depus la Senat, în circumscripţia electorală 43, pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării, numărul de mandate de senator ar urma să crească de la 2 la 7, iar cel al mandatelor de deputat să fie majorate de la 4 la 14. "În cazul circumscripţiilor 1- 42 numărul locuitorilor care se ia în calcul este conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen", mai prevede proiectul.

"Considerăm că prezenţa la vot a un milion de cetăţeni români de peste hotare obligă Parlamentul să acţioneze imediat. În consecinţă, propunem iniţiativa legislativă care prevede pentru circumscripţia 43 un număr de 7 senatori şi 14 deputaţi. În plus, dincolo de implementarea textului constituţional privind reprezentativitatea Parlamentului, propunerea legislativă va permite, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, chiar constituirea unui grup parlamentar al diasporei", precizează iniţiatorii.

Mai multe iniţiative legislative privind creşterea numărului de parlamentari de diaspora se află în dezbaterea Parlamentului. Printre acestea se află proiectul USR privind 14 parlamentari de Diaspora, precum şi proiectul PNL care propune 15 parlamentari de Diaspora. În prezent, legea prevede 6 parlamentari de Diaspora - 2 senatori şi 4 deputaţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia