PNL, după aprobarea tranșei a II-a din PNRR: Suma rămasă de plată va fi încasată în următoarele 6 luni

PNL, după aprobarea tranșei a II-a din PNRR: Suma rămasă de plată va fi încasată în următoarele 6 luni

Partidul Național Liberal a transmis că plata celei de-a doua tranșe din PNRR a fost aprobată ca urmare a eforturilor guvernului condus de PNL. Liberalii susțin că suma rămasă de plată din a doua tranșă va fi încasată în următoarele 6 luni. 

Nicolae Ciucă, președintele PNL FOTO: Inquam Photos

„Ca urmare a eforturilor guvernului condus de președintele PNL, s-a aprobat astăzi plata celei de-a doua tranșe din PNRR, în valoare de aproape 3 miliarde de euro. În mandatul său de premier, președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, împreună cu ministrul Marcel Boloș au făcut posibilă o creștere record a ratei de absorbție a fondurilor europene: de la 54% la 77%. Demersurile PNL s-au concretizat și în aprobarea primei cereri de plată, în octombrie 2022, cu o valoare de 2,6 miliarde de euro”, au transmis liberalii, într-o postare pe Facebook.

Liberalii subliniază că implementarea țintelor și jaloanelor din PNRR reprezintă o prioritate pentru PNL: „Acesta fiind și motivul pentru care - urmare a dialogului consistent și permanent avut cu Comisia Europeană în ultimele luni de către guvernul condus de președintele PNL - România a reușit azi să obțină aprobarea plății celei de-a doua tranșe”.

De asemenea, PNL precizează că România nu va pierde niciun ban din PNRR, iar suma rămasă de plată, de 53 de milioane de euro, va fi încasată în următoarele 6 luni.

„România nu va pierde niciun ban din PNRR: suma rămasă de plată - 53 milioane de euro, parte a acestei tranșe de aproape 3 miliarde - va fi încasată în următoarele 6 luni, acesta fiind timpul pus la dispoziție de Comisia Europeană pentru îndeplinirea jaloanelor restante”, se arată în postarea PNL de pe Facebook.

Comisia Europeană a evaluat pozitiv a doua cerere de plată transmisă de România în cadrul PNRR, însă a suspendat parțial plata din cauza neîndeplinirii unor jaloane pe energie.

La sfârșitul anului trecut, România a înaintat Comisiei a doua cerere de plată aferentă PNRR care includea 49 de jaloane și 2 ținte. După ce a analizat informațiile transmise de autoritățile române, Comisia a considerat 47 de jaloane ca fiind îndeplinite satisfăcător.

„O veste bună, sigur, așteptam acești bani să putem lua din presiunea de pe costurile de finanțare, dar mai avem mult de muncă în continuare. Trebuie să accelerăm îndeplinirea jaloanelor și țintelor, să recuperăm întârzierile și să revenim în graficul asumat inițial. Astăzi am avut o primă întâlnire cu toți coordonatorii de reforme și i-am asigurat că MIPE va pune la dispoziție toate instrumentele și sprijinul necesare pentru recuperarea ritmului de implementare. Este o muncă de echipă, toți miniștri înțeleg acest lucru și vom avea grijă să ne atingem scopul în termenele stabilite în fața partenerilor noștri”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene