PNL: Noua lege a învățământului preuniversitar prevede majorarea numărului de consilieri școlari

PNL: Noua lege a învățământului preuniversitar prevede majorarea numărului de consilieri școlari

PNL arată, într-o postare pe Facebook, că prin noua lege a învățământului preuniversitar se majorează numărul de consilier școlari până la ținta de un consilier la 800 de elevi.

PNL anunță că crește numărul de consilieri școlari FOTO: GOV

PNL anunță că crește numărul de consilieri școlari FOTO: GOV

Potrivit PNL, cea mai importantă modificare adusă de noua lege este „apariția portofoliului educațional, care urmărește activitatea elevului din grădiniță până la bacalaureat”. Acesta va conține toate mediile anuale, certificatele obținute și rezultatele de la evaluări naționale. 

„Portofoliul va fi consultat de consilierul școlar în orice discuție despre orientarea educațională sau profesională al elevului. Pentru acoperirea nevoii de consiliere, noua lege prevede majorarea numărului de consilieri școlari până la ținta de un consilier la 800 de elevi”, se arată în postarea PNL.

Liberalii susțin că avantajul apariției portofoliului educațional și a întăririi rolului consilierului școlar este aflarea din timp a unei direcții potrivite pentru capacitățile elevului.

„Astfel, se vor evita situațiile în care părinții selectează un profil de liceu care nu corespunde cu înclinațiile copilului, iar la absolvirea liceului, tânărul își va alege drumul în viață bazându-se pe sfaturi profesioniste și argumentate”, arată sursa citată.

Ligia Deca a anunțat noile legi ale Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut publice noile proiecte consolidate ale legilor Educației. Astfel, liceele vor putea organiza admitere suplimentară, va fi introdus Bac-ul tehnologic și va exista o probă de competență de bază care se va da în timpul anului cu profesorul de la clasă.

Elevii care termină anul acesta clasa a IV-a vor fi prima generație care va susține pe lângă examene de Evaluare Națională și admitere suplimentară la liceu. Cel puțin așa prevăd proiectele noilor legi ale Educației ce au fost prezentate ieri de ministrul Educației, Ligia Deca. 

Potrivit acesteia, examenul de Evaluare Națională își va păstra formatul actual în noile proiecte de legi, respectiv elevii vor susține probe scrise la Limba și literatura română și Matematică. 

De asemenea, ministrul a anunțat că la examenul de Bacalaureat va fi introdusă o nouă probă, una complementară care vizează competențe de bază. Noile prevederi privind Bacalaureatul se vor aplica începând cu anul 2029.

"Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme”, a explicat aceasta.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

4 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

5 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…