PNL: Premierul Dăncilă devoalează ilegalităţile în adoptarea OUG privind rectificarea bugetară

PNL: Premierul Dăncilă devoalează ilegalităţile în adoptarea OUG privind rectificarea bugetară

Liberalii susţin că premierul Viorica Dăncilă a ''devoalat'' ilegalităţile în adoptarea OUG pentru rectificarea bugetului de stat pe 2018 prin declaraţiile făcute, PNL arătând că rectificarea a fost operată fără avizul CSAT şi al Consiliului Legislativ.

"Uneori, analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite. Rectificarea bugetară a fost operată nu numai fără avizul obligatoriu al CSAT, ci şi fără avizul Consiliului Legislativ, de asemenea, obligatoriu", potrivit unui comunicat al PNL transmis vineri AGERPRES.

Liberalii amintesc că şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri şi, ulterior şedinţei, şi nu în prealabil, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ. De asemenea, aceştia precizează că avizul Consiliului Legislativ a fost transmis joi şi că, potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, după elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare, proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Executivului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ.

În plus, liberalii menţionează că Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ precizează că: proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate.

"În atare condiţii, ţinând cont de afirmaţiile premierului Dăncilă, Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanţa de urgenţă. Altfel, adoptarea ordonanţei de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală. Totodată, modificarea ordonanţei de urgenţă ulterior adoptării acesteia în şedinţa de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta deoarece ar fi necesitat o nouă şedinţă de Guvern care să valideze noua formă a actului normativ", spun liberalii.

Aceştia reamintesc că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG privind rectificarea, iar în acest sens liberalii vor înainta în cursul săptămânii viitoare argumentaţia necesară, care va include precizări referitoare la încălcarea legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a ordonanţei.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat vineri că rectificarea bugetară urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

"Imediat după şedinţa de Guvern, rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. (...) Avem în vedere 200 de pagini care trebuie citite, verificate, avem cifre şi fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12,30, a plecat către Ministerul Finanţelor Publice, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. (...) De azi de dimineaţă a plecat rectificarea către Monitorul Oficial", a arătat premierul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

3 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

4 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”