PNL se dezice de măsura limitării plăților cash: „Nu am susținut această măsură”

PNL se dezice de măsura limitării plăților cash: „Nu am susținut această măsură”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, după ședința Biroului Politic Național al formațiunii că partidul său nu a susținut măsura limitării plăților cash, fiind de părere că fiecare cetățean e suveran în a alege cum vrea să folosească banii.

Ciucă anunță că PNL nu a susținut măsura FOTO Inquam Photos

„Am avut această discuție în Biroul Politic Național. Nu am susținut această măsură pornind de la faptul că nu trebuie să considerăm pe toți românii ca producând efecte de evaziune fiscală. Banii sunt o proprietate a fiecărui cetățean. Trebuie să aibă libertatea să îi folosească cum consideră”, a afirmat președintele Senatului, liberal care conduce și PNL.

Fostul premiera criticat băncile pentru eventuale măsuri privind creșterea comisioanele în cazul operațiunilor cu cash.

Dacă băncile vin și măresc valoarea comisionului, e absolut anormal să facă acest lucru. Nu trebuie să fie o măsură care să dea posibilitate sistemului bancar să mărească comisionale”, a completat Nicolae Ciucă.

Premierul, ieșire dură contra băncilor

Și Marcel Ciolacu a avut o postare foarte dură la adresa băncilor, după ce au apărut informații legate de mărirea unor comisioane.

Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash. Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț”, a punctat premierul României.   

Cash-ul limitat

Miercuri, 1 noiembrie, intră în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.

Concret, de la 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene