PNL, USR și PMP au contestat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe

PNL, USR și PMP au contestat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe

PNL, USR și PMP au contestat, vineri, la CCR, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, precizând că aceasta nu respectă rigorile constituționale.

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple", se arată într-un comunicat al PNL transmis, vineri, AGERPRES.

Liberalii precizează că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumentele invocate de Consiliul Legislativ.

Totodată, PNL atrage atenția că legea nu respectă rigorile constituționale.

"Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", susțin liberalii.

Potrivit PNL, liderul PSD, Liviu Dragnea, dezinformează cu privire la o presupusă "blocare a activității" Guvernului generată de acest demers.

"În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență. Guvernul Dragnea — Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens", subliniază PNL.

Liberalii arată că ordonanțele de urgență pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituție, și în vacanța parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorității PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate.

În sesizarea transmisă CCR, se mai menționează că legea încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe nu are un caracter concis, sobru, clar și precis, care să excludă orice echivoc", spune PNL.

Sesizarea a fost semnată de 53 de parlamentari PNL, 25 — USR și 10 — PMP.

Parlamentul a adoptat, joi, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

3 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

4 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

5 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid