PNL vrea din nou comasarea alegerilor. Stroe: Există suficiente argumente, şi de natură constituţională

PNL vrea din nou comasarea alegerilor. Stroe: Există suficiente argumente, şi de natură constituţională

Purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că există sufieciente argumente, și de natură constituțională pentru a promova ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, pentru a ajuta procesul electoral din 2024.

Liberalii readuc în discuție comsarea alegerilor FOTO Ionuț Stroe / Inquam Photos

Întrebat cât de fezabilă este posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că din punctul de vedere al liberalilor există argumente pentru promovarea unui astfel de proiect.

Liberalul a punctat însă că subiectul privind comasarea alegerilor trebuie discutat în cadrul Coaliţiei de guvernare şi agreat și de PSD și UDMR. 

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR. Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe. 

CCR: Comasarea alegerilor, neconstituțională

În ceea ce privește decizia Curţii Constituţionale a României care arată că un astfel de demers nu ar fi constituțional, întrucât încurcă alegătorii prin numărul mare de buletine de vot și încalcă dreptul de a fi ales la ambele scrutinuri pentru candidați, neavând posibilitatea de a se înscrie în ambele curse, Ionuţ Stroe a explicat că acea contestație de neconstituţionalitate la vremea respectivă „puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri”.

„Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”, a mai spus 

Potrivit surselor „Adevărul”, 2024 ar putea aduce o premieră politică, dacă PSD va fi de acord cu propunerea PNL, de comasare a alegerilor locale cu parlamentarele. 

  Tema comasării alegerilor locale cu parlamentarele revine la nivelul Coaliției (după ce în trecut fusese avansată de Florin Cîțu), fiind văzută ca variantă pentru anul 2024, când sunt nu mai puțin de patru scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale), susțin surse din conducerea Coaliției pentru „Adevărul”.

  Potrivit informațiilor „Adevărul”, PSD nu a dat un răspuns până în prezent pe tema acestei variante, fiind nevoie atât de o analiză internă, dar și de o decizie politică, mai ales că ar avea impact de la vârf până la baza partidului.

De asemenea, UDMR nu este încântată de varianta comasării, liderul formațiunii anunțând în Coaliție că nu e de acord. De altfel, și în ieșirile publice din ultimii ani, Kelemen Hunor s-a poziționat contra comasării.  


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”