Poate-o dă la DNA! Birchall o acuză pe Savonea că vrea să cumpere un sediu cu 18 milioane de euro și blochează Cartierul pentru Justiție

Poate-o dă la DNA! Birchall o acuză pe Savonea că vrea să cumpere un sediu cu 18 milioane de euro și blochează Cartierul pentru Justiție

Poate-o dă la DNA! Birchall o SOMEAZĂ pe Savonea să decidă dacă vrea să cumpere un sediu nou, cu 18 milioane de euro, sau să mute sediul instituției în Cartierul pentru Justiție.
 
Ministrul justiției, Ana Birchall, o somează pe președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, printr-o adresă transmisă luni și obținută de G4Media.ro , să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii.

CSM a reluat de două ori până acum procedura de achițizie a unui nou imobil.

În luna iulie, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziția unui nou sediu, considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

Nou sediu ar urma să aibă o suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).

”Așa cum am precizat anterior, vă rugăm să luați o decizie, proiectul ”Cartierul pentru justiție” este întârziat și nu poate avansa până nu se primește un răspuns clar din partea dumneavoastră. În baza principiului evitării dublei finanțări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi – unul în curs de cumpărare din piața liberă și altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană ”Cartierul pentru justiție” – ambele finanțate din fonduri publice. Așadar, dacă CSM va opta pentru achiziția unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanța în paralel proiectarea avansata a unui alt sdiu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiție”, se arată în adresa trimisă de ministrul justiției, Ana Birchall către președintele CSM, Lia Savonea.

Birchall sugerează în adresă ca și CSM ar trebui să se mute în Cartierul pentru Justiție și să renunțe, în consecință la procedura de achiziție.

”(…) Se va ajunge în situația de fapt conform căreia toți procurorii și judecătorii din București vor avea în viitor sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicații publice pertinente. Vă rugăm să ne comunicați decizia CSM cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii”.
La sfârșitul lunii iulie, CSM a explicat, potrivit HotNews.ro, că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice.

CSM a mai susținut că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, „nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat”.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”