Poetul Geza Szocs, născut în România, a murit la vârsta de 67 de ani

Poetul Geza Szocs, născut în România, a murit la vârsta de 67 de ani

Renumitul poet Geza Szocs, născut la Târgu Mureş, laureat al premiilor Kossuth şi Jozsef Attila decernate de statul ungar şi preşedintele filialei PEN Club din Ungaria, a murit la vârsta de 67 de ani, informează agenţia de presă MTI.

Decesul cunoscutului poet transilvănean a fost confirmat joi seară de reprezentanţii filialei PEN Club din Ungaria.

Născut la Târgu Mureş în 1953, Geza Szocs a devenit o voce importantă a literaturii ungare transilvănene în anii 1970. În calitate de editor al Ellenpontok, o revistă de samizdat din anii 1980, a luptat împotriva cenzurii tot mai aspre ce viza literatura de limbă ungară.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES


Geza Szocs a scris două petiţii adresate Guvernului român în care a vorbit despre dificultăţile cu care se confrunta minoritatea ungară din România şi a alertat ONU în legătură cu acea situaţie.

Geza Szocs a locuit în Elveţia între anii 1986 şi 1990, pentru a scăpa de persecuţia regimului comunist din România. După prăbuşirea dictaturii comuniste, s-a întors în România şi s-a stabilit la Cluj-Napoca. A devenit unul dintre liderii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi a reprezentat această formaţiune politică în Senatul României între anii 1990 şi 1992.


A lucrat în calitate de secretar de stat pentru cultură în cadrul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria în perioada 2010-2012 şi, de atunci, a fost consilier guvernamental pe probleme culturale.

Geza Szocs a fost recompensat cu premiile Jozsef Attila şi Kossuth, ce i-au fost atribuite de statul ungar în 1993, respectiv în 2015. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...