Polemică în Bulgaria în urma invitării ambasadoarei ruse la Sofia la începerea noii sesiuni parlamentare

Polemică în Bulgaria în urma invitării ambasadoarei ruse la Sofia la începerea noii sesiuni parlamentare

Invitarea ambasadoarei Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, la ceremonia de începere a noii sesiuni parlamentare, la 19 octombrie, a generat miercuri polemică între partidele politice, divizate cu privire la atitudinea ce trebuie abordată cu privire la invazia rusă din Ucraina, transmite EFE.

Eleonora Mitrofanova FOTO bnt.bg

La ceremonia de începere a unei noi legislaturi se obişnuieşte să fie invitat întregul corp diplomatic acreditat la Sofia, însă între formaţiunile proeuropene şi cele proruse a izbucnit o discuţie pe tema excluderii - sau nu - de la acest eveniment a reprezentantei diplomatice a Rusiei.

O parte din această polemică se datorează chiar felului de-a fi al ambasadoarei ruse, Eleonora Mitrofanova, care cu câteva luni în urmă a descris guvernul aflat atunci la putere, al proeuropeanului Kiril Petkov, drept „oala de noapte a Washingtonului” pentru că a fost de acord cu impunerea de sancţiuni Rusiei, potrivit EFE.

Relaţiile dintre Bulgaria şi Rusia s-au înrăutăţit şi din cauza expulzării a 70 de diplomaţi ruşi la sfârşitul lui iunie de către guvernul Petkov.

La 2 octombrie, în Bulgaria a avut loc a patra serie de alegeri în 18 luni, iar lipsa unor majorităţi clare prevesteşte continuarea instabilităţii şi a crizei politice, comentează agenţia de presă spaniolă.

Populistul Boiko Borisov, câştigătorul ultimului scrutin legislativ, s-a oferit să poarte un dialog cu toate partidele pentru a forma o coaliţie „anti-Putin”.

Bulgaria a fost în mod tradiţional una dintre ţările est-europene cea mai apropiată de Rusia din punct de vedere istoric şi cultural.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro