Polemică privind salariul soției lui Francois Fillon: Justiția franceză deschide o anchetă

Polemică privind salariul soției lui Francois Fillon: Justiția franceză deschide o anchetă

Justiția franceză a deschis miercuri o anchetă, după dezvăluirile din presă privind suspiciunile legate de angajarea fictivă a soției candidatului dreptei la alegerile prezidențiale, Francois Fillon, ca atașat parlamentar al soțului său, informează France Presse.

Cu mai puțin de trei luni până la alegerile prezidențiale la care Francois Fillon este unul dintre favoriți, ancheta vine după informațiile apărute în săptămânalul Le Canard Enchaîné conform cărora Penelope Fillon, fără profesie cunoscută și mereu departe de activitățile politice ale soțului său, "ar fi primit circa 500.000 de euro brut" între 1998 și 2012, în special ca atașat parlamentar al soțului său și al supleantului acestuia în Adunarea Națională, Marc Joulaud.

Le Canard Enchaîné pune sub semnul întrebării că Penelope Fillon ar fi desfășurat cu adevărat vreo activitate.

Ancheta a fost deschisă în special pentru "deturnare de fonduri publice".

Francois Fillon a declarat miercuri că este revoltat în legătură cu informațiile apărute în presă, adăugând că articolul dă dovadă de "dispreț și misoginism".

"Pentru că este soția mea, nu are dreptul să lucreze? Imaginați-vă un moment că un om politic ar spune că o femeie, așa cum susține acest articol, nu știe să facă decât dulceață. Toate femeile ar fi scandalizate!", a adăugat el, înainte de anunțul privind deschiderea unei anchete.

Practica este legală și răspândită în Franța — în 2014, între 10% și 15% dintre cei 900 de parlamentari au angajat un membru de familie care poartă același nume ca ei—, dar cu condiția ca acesta să nu fie un angajat fictiv.

Or, nimeni nu pare să o fi văzut pe Penelope Fillon în Adunarea Națională în cadrul acestor funcții, susține publicația. Și nici măcar colaboratorii partidului Republicanii al lui Francois Fillon nu aveau cunoștință până acum de acest post.

În afară de acest post de atașat parlamentar, pentru care ea ar fi primit până la 7.900 de euro brut lunar, Le Canard Enchaîné scrie de asemenea că Penelope Fillon a fost salariată, între mai 2012 și decembrie 2013, și a unei publicații literare aparținând unui prieten al lui Francois Fillon. Ea ar fi primit circa 5.000 de euro brut pe lună.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”