Poliţia americană, acuzată că ar fi intrat în apele canadiene

Pescari canadieni acuză poliţia de frontieră americană că, în căutarea unor "imigranţi ilegali", ar fi încercat să-i oprească în largul apelor provinciei canadiene Nova Scotia (coasta atlantică), în timp ce vasul lor se afla în apele teritoriale ale Canadei, incident pe care Ottawa încerca să-l clarifice miercuri, potrivit AFP.

O patrulă navală a "poliţiei americane de frontieră a încercat să oprească" un vas de pescuit canadian în timp ce acesta se afla în golful Maine, a indicat pe Facebook Laurence Cook, preşedinte al Asociaţiei pescarilor din Grand Manan.

Această insulă canadiană se află în largul golfului Maine, între statul american cu acelaşi nume şi provinciile canadiene New Brunswick şi Nova Scotia, după numele insulei.

Incidentul a avut loc în 24 iunie, la 20 km mai la sud, în largul insulei Machias Seal, a cărei suveranitate canadiană este contestată de Washington, interesat de zone de pescuit bogate în homari.

La somaţiile poliţiştilor americani, patronul navei canadiene "i-a informat că vasul său canadian pescuia legal în ape canadiene", a relatat Laurence Cook despre acest incident.

Drept răspuns, agenţii americani "au pretins că sunt în căutare de imigranţi ilegali", a continuat Cook. "Ei se aflau în ape teritoriale canadiene şi ştiau asta", a insistat ea.

Ministerul canadian al Afacerilor Externe a indicat miercuri la televiziunea publică CBS că o anchetă a fost deschisă cu privire la acest incident.

"Suveranitatea Canadei asupra insulei Machias Seal şi a apelor învecinate este veche", a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei canadiene, Elizabeth Reid, indicând că Ottawa este în curs de a contacta agenţiile americane implicate în respectivul incident.

Sub impulsul preşedintelui american Donald Trump, SUA aplică o politică de "toleranţă zero" împotriva imigraţiei clandestine, care a provocat controverse asupra separării copiilor de părinţii migranţi cu acte necorespunzătoare, reţinuţi la frontiera cu Mexicul.

Însă chiar şi în nord, în special în New England, controalele au fost întărite în apropierea frontierei cu Canada. Asociaţia de apărare a drepturilor civice ACLU a indicat pentru AFP că a constatat în ultimul timp o înmulţire a punctelor de control improvizate de poliţia americană de frontieră pe autostrăzile care duc spre Canada.

ACLU afirmă că aceste controale sunt contrare legii, iar un judecător chiar a pronunţat o decizie la începutul lunii mai în favoarea asociaţiei în urma unui protest faţă de filtrele poliţieneşti organizate în statul american New Hampshire vara trecută.

În realitate, statisticile demonstrează că migranţii sunt mai interesaţi în prezent să părăsească SUA pentru Canada decât invers. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

3 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

4 Categoria „valori” / Povestea neromanțată a infractorilor din clanul Duduianu: Șantaj, trafic de persoane și dro…

5 BREAKING DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de colonelul medic Ionel Paul Oprea, car…