Poliția atrage atenția asupra jocului virtual 'Balena Albastră', care a produs victime în țările vecine

Poliția atrage atenția asupra jocului virtual 'Balena Albastră', care a produs victime în țările vecine

Poliția atrage atenția asupra jocului virtual "Balena Albastră" ("Blue Whale"), care a produs victime în țările vecine, și le recomandă celor care observă că cei din jurul lor și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunțe autoritățile.

* Iași: Cinci elevi au ajuns la spital după ce au practicat un joc în timpul căruia și-au ținut respirația

* Iași: Anchetă în cazul elevilor care au ajuns la spital după ce au practicat un joc asemănător "balenei albastre"

"Deși nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteți timorați sau amenințați de 'prietenii' din mediul virtual, să căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități", informează Biroul de presă al Poliției Române.

Potrivit sursei citate, există țări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime.

Ca urmare, Poliția face apel la atenție în ceea ce privește interacțiunile pe rețelele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet — e-mail, messenger, forumuri.

Jocul rusesc "Blue Whale" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un "custode" sau "mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe.

Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?