Poliţia britanică a ajuns la concluzia că Dominic Cummings, consilierul premierului, se face vinovat de o încălcare ''minoră'' a restricţiilor

Poliţia britanică a ajuns la concluzia că Dominic Cummings, consilierul premierului, se face vinovat de o încălcare ''minoră'' a restricţiilor

Poliţia britanică a estimat că Dominic Cummings, consilierul special al prim-ministrului Boris Johnson, a comis o încălcare "minoră" a regulilor de izolare instituite pentru a lupta împotriva noului coronavirus, dar nu intenţionează să-l ancheteze, relatează joi AFP şi Reuters.

Într-un comunicat, poliţia din Durham explică faptul că deplasarea lui Cummings, la originea unei controverse politice, poate fi considerată o încălcare a regulilor, dar "minoră", în măsura în care regulile de distanţare fizică au fost aparent respectate.

Cummings, consilierul implicat în câştigarea referendumului pentru Brexit din 2016 şi care l-a ajutat pe Johnson să câştige detaşat alegerile din 2019, a fost nevoit să lupte pentru a-şi păstra funcţia după ce dezvăluirile potrivit cărora a efectuat o lungă călătorie în afara Londrei la momentul de vârf al carantinei a provocat indignare în Regatul Unit.

Dominic Cummings a refuzat să-şi ceară scuze pentru călătoria de 400 km la proprietatea părinţilor săi din nordul Angliei şi apoi până la un castel local, unde el spune că s-a deplasat pentru a-şi testa vederea şi abilităţile de şofer după ce s-a îmbolnăvit.

Poliţia din Durham consideră că Dominic Cummings nu a comis o infracţiune mergând la proprietatea tatălui său din localitate, dar că deplasarea de 26 de mile până la castelul Barnard, împreună cu soţia şi copilul său ar putea reprezenta o încălcare minoră a reglementărilor.

Poliţia a precizat că a ajuns la "concluzia că este posibil să fi avut loc o încălcare minoră a legii care ar fi permis intervenţia poliţiei".

Poliţia din Durham "percepe această încălcare drept una minoră, pentru că nu pare să se fi încălcat distanţarea socială".

Aceasta a mai precizat că un agent care l-a oprit pe consilier în timpul acelei plimbări cu maşina i-ar fi recomandat să se întoarcă la locuinţa părinţilor săi.

Boris Johnson şi miniştrii săi din guvern au spus în mod repetat că Dominic Cummings nu a greşit cu nimic când a efectuat această călătorie până la locuinţa părinţilor săi, în timp ce aproape 70 de milioane de cetăţeni britanici au respectat recomandarea guvernului de a sta acasă, notează Reuters.

Poliţia a mai precizat că a descoperit dovezi insuficiente care să susţină informaţiile din media potrivit cărora Cummings a mers din nou la Durham pe 19 aprilie.

"Poliţia din Durham nu va întreprinde alte acţiuni în acest caz şi l-a informat pe dl Cummings despre această decizie", se menţionează în comunicatul citat.

Downing Street a precizat că Boris Johnson consideră această chestiune închisă.

"Prim-ministrul a spus că, din punctul său de vedere, dl Cummings s-a comportat responsabil şi legal date fiind circumstanţele şi că consideră chestiunea închisă", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...