Poliția poloneză îi împrăștie cu forța pe manifestanții anti-Kaczynski

Poliția poloneză îi împrăștie cu forța pe manifestanții anti-Kaczynski

Poliția poloneză a împrăștiat cu forța sâmbătă seară câteva sute de manifestanți opozanți ai unui marș condus la Varșovia de liderul conservatorilor la putere, Jaroslaw Kaczynski, pentru a comemora prăbușirea avionului prezidențial, în 2010, în Rusia, transmite AFP.

Manifestanții reuniți la apelul mai multor organizații, cum este "Cetățenii Republicii Polone", s-au așezat pe carosabil pentru a bloca acest omagiu lunar adus celor 96 de victime ale catastrofei de la Smolensk, printre care figurează șeful statului la acea dată, Lech Kaczynski, fratele geamăn al conducătorului partidului Dreptate și Justiție (PiS).

Mai mulți manifestanți s-au legat unii de alții cu ajutorul unui lanț. Pentru a-i împrăștia, poliția a utilizat foarfeci pentru metal, după care i-a evacuat cu forța. Printre ei se afla Wladyslaw Frasyniuk, opozant istoric al comunismului și figură de marcă a sindicatului Solidaritatea.

Opozanții au scandat "PiS violează Constituția", "Jos fascismul", Jos Kaczynski", "Avem dreptul să protestăm". Mai mulți din ei purtau trandafiri albi, deveniți simbol al mișcării lor.

Parlamentul polonez, controlat de PiS, a adoptat în martie o lege specială care face mai dificilă organizarea contramanifestațiilor, denunțată ca antidemocratică de către opoziție și comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Potrivit PiS, această lege garantează siguranța manifestațiilor.

În discursul său obișnuit, Jaroslaw Kaczynski a denunțat "barbaria" Rusiei și a precedentului guvern liberal polonez, în legătură cu starea în care au fost restituite Poloniei corpurile victimelor, în special resturi amestecate de la mai multe persoane descoperite recent cu prilejul exhumărilor realizate în cadrul anchetei asupra prăbușirii avionului.

Denunțându-i, fără să îi precizeze, pe cei care se opun în Polonia dezvăluirii adevărului, el a vorbit despre "importanța foarte mare a structurilor serviciilor speciale ale statelor străine în Polonia". "Asta nu va împiedica adevărul să triumfe", a adăugat Jaroslaw Kaczynski.

Potrivit primei anchete ruso-polone, prăbușirea a fost cauzată de vremea nefavorabilă și unele erori umane. Conservatorii polonezi cred în ipoteza unui atentat care nu a putut fi confirmată până în prezent.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...