Politica neoimperială rusă, cea mai mare ameninţare în noua strategie de securitate naţională a Poloniei

Politica neoimperială rusă, cea mai mare ameninţare în noua strategie de securitate naţională a Poloniei

Noua strategie de securitate naţională a Poloniei, semnată marţi de preşedintele Andrzej Duda, indică faptul că cea mai gravă ameninţare este ''politica neoimperială'' a autorităţilor ruse, dusă de asemenea şi ''cu mijloace de forţă militară'', transmite miercuri site-ul de ştiri thenews.pl.

Strategia, care înlocuieşte un document adoptat în 2014, afirmă că securitatea Poloniei este afectată în mod negativ de 'dezintegrarea progresivă a ordinii internaţionale'', inclusiv de 'lipsa de respect pentru dreptul internaţional şi nerespectarea obligaţiilor internaţionale''.

De asemenea, documentul adoptat de Varşovia menţionează că 'agresiunea împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi activităţile din estul Ucrainei'', fapte comise de Rusia, ''au încălcat principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi au subminat pilonii sistemului de securitate european''.

Noua strategie adaugă că Rusia 'îşi dezvoltă intensiv capacităţile militare ofensive'' în zone precum Marea Baltică şi 'efectuează exerciţii militare ample, bazate pe scenarii ce presupun un conflict cu statele membre NATO, o desfăşurare de mari formaţiuni militare şi chiar folosirea armelor nucleare''.

Mai mult, Rusia recurge la 'acţiuni cuprinzătoare şi complexe utilizând mijloace non-militare (printre care atacuri cibernetice şi dezinformări) pentru a destabiliza structurile şi societăţile ţărilor occidentale şi pentru a crea divizări între aliaţi'', mai arată noua strategie de securitate naţională a Poloniei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

2 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

3 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

4 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

5 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”