Politicienii germani au păreri diferite despre viziunea lui Emmanuel Macron privind problematica europeană

Politicienii germani au păreri diferite despre viziunea lui Emmanuel Macron privind problematica europeană

După ce au salutat victoria lui Emmanuel Macron împotriva extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța, politicienii germani au început să-și dea cu părerea despre cum ar trebui Berlinul să răspundă solicitărilor viitorului lider de la Elysee cu privire la problematica Uniunii Europene, notează agenția Reuters într-un comentariu publicat miercuri.

Liderul social-democraților germani, Martin Schulz, adversarul cancelarului Angela Merkel în alegerile legislative ce vor avea loc în septembrie, susține pledoaria lui Macron în favoarea creării unui buget al zonei euro, pentru a se putea finanța investițiile. 'Dacă vrem să ieșim din acest ciclu nesfârșit al declarațiilor fără sens și fără rezultate de la summituri, atunci ne trebuie o strategie de creștere economică și pentru crearea de locuri de muncă', a indicat Schulz.

Declarația sa, acordată săptămânalului Die Zeit, survine după ce ministrul de finanțe german, conservatorul Wolfgang Schaeuble, a sugerat că unele idei ale viitorului președinte francez sunt nerealiste, întrucât ar presupune schimbări în tratatele UE ce riscă să provoace disensiuni între statele membre.

La rândul său, Christian Lindner, liderul formațiunii de dreapta Democrații Liberi (FDP), partid ce ar putea face parte dintr-o viitoare coaliție condusă de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, a declarat publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung că se așteaptă la discuții dificile cu Macron în ceea ce privește problematica europeană. 'El (Macron) dorește o Uniune Europeană în care responsabilitățile să fie standardizate și în ceață', a spus Christian Lindner, acuzându-l totodată pe președintele ales al Franței că uneltește împreună cu Schulz pentru creșterea datoriilor publice.

Emmanuel Macron, care va efectua în scurt timp o vizită la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel, a pledat în timpul campaniei electorale pentru revigorarea relației franco-germane și pentru o aprofundare a integrării europene, inclusiv prin crearea unui minister de finanțe și a unui buget al zonei euro.

Însă viitorul lider de la Elysee a subliniat că prioritatea sa pentru anul acesta este să implementeze reforme economice în Franța, în timp ce colaboratorii săi apropiați afirmă că el nu intenționează să înceapă o discuție delicată cu Berlinul pe tema reformelor în zona euro înaintea alegerilor legislative din Germania.

'Mă aștept să fie suficient de deschis față de Merkel cu privire la ce vrea el să facă, dar că va ține cont în același timp de faptul că alegerile pun cancelarul (Merkel) într-o poziție delicată. Nu va pune o mare bazooka pe masă', a spus agenției Reuters unul dintre acești colaboratori.

În schimb, adaugă același interlocutor, Macron ar putea discuta cu Merkel despre crearea în lunile următoare a unui grup de lucru franco-german care să se ocupe de politicile în care Berlinul și Parisul ar dori să coopereze, cum ar fi securitatea și apărarea, politica energetică și cea fiscală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa