Politico: Firmele chineze au furnizat Rusiei arme și vestei de protecție în 2022

Politico: Firmele chineze au furnizat Rusiei arme și vestei de protecție în 2022

Potrivit ziarului, datele vamale sugerează că China vinde bunuri cu dublă utilizare firmelor rusești.

Foto: Shutterstock

În 2022, companiile chineze ar fi furnizat Rusiei arme, veste antiglonț și componente pentru drone prin Emiratele Arabe Unite și Turcia, a scris joi ziarul Politico , citând documentația vamală și comercială. Publicația subliniază că „în prezent nu este clar” dacă aceste arme sunt folosite în zona unei operațiuni militare speciale.

Ziarul afirmă că datele vamale nu indică faptul că China furnizează cantități mari de arme Rusiei, dar ar arăta că țara vinde bunuri cu dublă utilizare firmelor rusești.

Documentația aflată la dispoziția jurnaliștilor acoperă perioada iunie-decembrie 2022. Potrivit acestor date, una dintre companiile chineze ar fi trimis companiei ruse în iunie 2022 un lot de aproximativ o mie de puști CQ-A, care sunt enumerate în documente drept „puști de vânătoare civile”. Ziarul susține că firmele rusești au primit în noiembrie și decembrie 2022, 12 loturi de piese - baterii și camere video - pentru drone și peste 12 tone de veste antiglonț.

Autorii articolului notează că noile date au apărut pe fundalul declarațiilor autorităților americane conform cărora China „ia în considerare în mod serios posibilitatea de a oferi asistență letală Rusiei”, așa cum a spus secretarul de stat american Anthony Blinken, în special. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat, la rândul său, că armata americană nu a înregistrat transferuri de arme din China în Rusia, dar departamentul său consideră că Beijingul nu exclude o astfel de acțiune. El a explicat că vorbim despre muniție și arme.

Ulterior, președintele american Joe Biden a spus că administrația Statelor Unite nu a găsit nicio dovadă că China trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în invazia din Ucraina.

Ulterior, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat că autoritățile chineze nu acceptă amenințările și presiunile SUA asupra relațiilor ruso-chineze în contextul presupusei „asistențe militare” cordate Rusiei de China.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...