Politico: Mai multe țări NATO convin de urgență asupra garanțiilor date Kievului la summit-ul de la Vilnius

Politico: Mai multe țări NATO convin de urgență asupra garanțiilor date Kievului la summit-ul de la Vilnius

Esența garanțiilor constă în asumarea unor obligații bilaterale de a oferi Ucrainei asistență pe termen lung, clarifică ziarul.

Foto: Shutterstock

Mai multe țări NATO desfășoară consultări de urgență înainte de summitul alianței de la Vilnius din 11-12 iulie, pentru a ajunge la un acord asupra unor modalități de formulare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, a scrsi duminică versiunea europeană a ziarului Politico , citând surse diplomatice.

Ziarul nu numește țările care negociază, dar notează că esența garanțiilor constă în obligațiile bilaterale de a oferi Ucrainei asistență pe termen lung.

Potrivit diplomaților, fiecare dintre aceste țări „pe bază bilaterală” va stabili cu Ucraina un anumit set de obligații specifice. „Ei se rezumă la faptul că le vom aproviziona forțele armate pentru foarte mult timp de acum încolo, finanțăm, consiliem și antrenăm Forțele Armate ale Ucrainei, astfel încât acestea să aibă capacitatea de a descuraja orice agresiune viitoare”, a spus diplomatul.

Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina nu va primi o invitație la NATO la summitul de la Vilnius, dar i se va trimite un semnal puternic că „ușile alianței rămân deschise”. El a mai spus că NATO va adopta un program multianual de asistență militară pentru Ucraina, care ar trebui implementat indiferent de cursul conflictului cu Rusia.

Totodată, Ucraina va fi nevoită să-și „revizeze strategia” dacă nu va primi o invitație de a adera la NATO la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, a declarat de vicepremierul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanyshina, într-un interviu acordat Evropeiska Pravda.

Acest lucru va necesita cu siguranță o revizuire a strategiei”, a spus ea ca răspuns la o întrebare despre reacția Kievului dacă NATO nu va invita Ucraina la summitul de la Vilnius să se alăture alianței după încheierea conflictului.

Stefanyshina a explicat că, dacă Ucraina nu primește o invitație, acest lucru va muta accentul de la aderarea la NATO pe garanțiile de securitate pentru Kiev din țările occidentale. "Adică, dacă avem o decizie amânată sau o decizie care nu a fost luată la Vilnius cu privire la apartenența Ucrainei la NATO, asta înseamnă că garanțiile de securitate sunt atunci principalele. Prin urmare, accentul se schimbă evident", a spus viceprim-ministrul.

Ea a adăugat că decizia NATO de la Vilnius declanșează procese legate de planificarea strategică, asistența militară, planificarea militară, problema transformării sectorului de securitate și a forțelor armate, priorități în interacțiunea cu aliații, conținutul garanțiilor de securitate în sine.

Stefanyshina a mai spus într-un interviu că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky nu a luat încă o decizie finală cu privire prezența sa la Vilnius pentru summitul NATO.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că NATO la summitul de la Vilnius ar trebui să convină asupra unui plan în trei puncte care să aducă Ucraina mai aproape de alianță. Totuși, el nu a promis că la summitul de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie, Ucraina va fi invitată să adere la NATO după încheierea ostilităților cu Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat