Politico: Occidentul intensifică monitorizarea arsenalului nuclear al Rusiei

Politico: Occidentul intensifică monitorizarea arsenalului nuclear al Rusiei

Statele Unite și aliații săi intensifică supravegherea armelor nucleare ale Rusiei, în primul rând prin serviciile lor de informații, se arată într-un articol publicatt marți de ziarul Politico , care citează cinci oficiali americani actuali și pensionari.

Lansatoare de rachete nucleare în timpul unei defilări la Moscova. Foto: Arhiva Adevărul

Urmărim mai îndeaproape”, a menționat unul dintre actualii oficiali ai guvernului american, care are acces la informații relevante de la Washington, fîcând referire la arsenalul nuclear rus. El a clarificat că este vorba, în special, de creșterea dimensiunii colectării datelor de către agențiile de informații occidentale folosind informații aeriene și spațiale, operațiuni în spațiul cibernetic și fotografii comerciale de la sateliți. Articolul spune că serviciile secrete occidentale încearcă să stabilească dacă Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina. În plus, accentul se pune pe monitorizarea regiunii Kaliningrad, scrie Politico.

După cum a subliniat unul dintre actualii oficiali americani, serviciile de informații americane sunt încrezătoare că Rusia nu va folosi arme nucleare pe scară largă împotriva Ucrainei sau a țărilor membre NATO.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat marți că Statele Unite nu au văzut nicio intenție a Rusiei de a folosi arme nucleare, iar Washingtonul nu crește pregătirea propriului său arsenal de focoase atomice.

Într-un discurs similar, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a exprimat aceeași opinie.

În prezent nu vedem nicio dovadă că Rusia va folosi arme nucleare”, a declarat și locotenent-comandorul (căpitan de rangul al treilea) Joshua Kelsey, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Strategic al SUA, pentru Politico.

După cum a remarcat săptămâna trecută președintele rus Vladimir Putin într-o adresă televizată, Washingtonul împinge Kievul să transfere ostilitățile pe teritoriul rus, iar țările occidentale au lansat, de asemenea, un „șantaj nuclear”. După cum a explicat președintele, nu este vorba doar despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai statelor NATO, despre posibilitatea și admisibilitatea de folosire a armelor nucleare împotriva Federației Ruse. Putin a subliniat că Rusia va fi pregătită să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-și proteja integritatea teritorială și poporul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria