Politico: Pentagonul crede că în Ucraina contraofensiva a început deja

Politico: Pentagonul crede că în Ucraina contraofensiva a început deja

Sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar în pozițiile ucrainene, relatează ziarul, citând surse.

Foto: Profimedia

Departamentul Apărării al SUA consideră că a „început oficial” contraofensiva ucraineană, a scris luni ziarul Politico , citând sursele sale. Potrivit acestora, sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar în pozițiile ucrainene.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat luni că Kievul trece la operațiuni ofensive „în unele direcții”. În același timp, potrivit acesteia, „epiccentrul ostilităților rămâne direcția Bakhmut”.

Duminică, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, într-un interviu acordat reporterilor, și-a exprimat încrederea că Forțele Armate ale Ucrainei (APU) sunt pregătite pentru o contraofensivă. "Se va întâmpla ceea ce Ucraina nu se aștepta. Vor exista oportunități de care Ucraina va putea profita", a adăugat el, subliniind că Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să fie pregătite pentru orice. Potrivit șefului Pentagonului, Statele Unite și aliații săi înțeleg incertitudinea actuală și recunosc că sprijinul pentru Ucraina poate fi necesar mult mai mult decât se credea anterior. „Scopul nostru este să le oferim mijloace [militare] astfel încât să aibă posibilitatea de a reuși”, a spus ministrul. El a spus că țările occidentale au antrenat în total 12 brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care luptă acum în Ucraina cu arme occidentale. Austin a subliniat că grupul multilateral este creat de statele occidentale,

Luni, președintele american Joe Biden nu a dat un răspuns cert la întrebarea jurnaliștilor dacă, în opinia sa, contraofensiva de la Kiev va avea succes. La rândul său, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Consiliul Național de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că Statele Unite nu intenționează să clarifice dacă UAF încearcă o contraofensivă.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a raportat că în dimineața zilei de 4 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o ofensivă de amploare în cinci sectoare ale frontului în direcția Iuzhno-Donețk prin introducerea brigăzilor 23 și 31 mecanizate din cadrul rezervelor strategice în luptă cu sprijinul altor unități și subunități militare. Potrivit reprezentantului oficial al departamentului militar, general-locotenentul Igor Konashenkov, au fost implicate în total șase batalioane de tancuri ruse și două batalioane inamice de tancuri. Konașenkov a spus că, în urma acțiunilor Grupului de Forțe de Est, armata ucraineană a pierdut peste 250 de oameni, 16 tancuri, 3 vehicule de luptă de infanterie și 21 de vehicule de luptă blindate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 El este interlopul care a închis Taverna Racilor. A făcut toxiinfecție și l-a reclamat pe Pescobar

2 Ion Țiriac, despre cazul Halep: „A făcut o greșeală, una singură. Dacă nu știa, e foarte trist”

3 „Sunt dezgustată” / Andreea Antonescu, după ce ar fi fost refuzată de Cătălin Bordea

4 „Mai degrabă, era așa adoptată să zic” / Prima declarație oficială a băiatului lui Buzatu despre amanta baronului PSD

5 Liderul PSD, avalanșă de gafe și minciuni în emisunea lui Gâdea, la Antena 3