Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Polonezii îşi aleg duminică primarii şi consiliile regionale, un test important pentru executivul conservator

Polonezii îşi aleg duminică primarii şi consiliile regionale, într-un climat de tensiune între conservatorii aflaţi la putere, care vor să-şi consolideze poziţiile pe plan local, şi opoziţia centristă, pe marginea unor reforme judiciare controversate ce îngrijorează Europa, notează AFP.

Acest scrutin, primul după toamna lui 2015, are loc cu şapte luni înainte de alegerile europene şi cu un an înainte de legislative.

"În mod evident este un test pentru principalele partide, care se va juca în marile oraşe şi la nivelul consiliilor regionale", subliniază politologul Stanislaw Mocek de la Academia de Ştiinţe a Poloniei.

Chiar dacă subiectele tradiţionale ale alegerilor locale (locuinţe, transportul în comun, poluarea, etc.) nu au lipsit din campanie, principalii candidaţi au alocat mult timp marilor mize naţionale şi chiar internaţionale.

Mizând pe conjunctura bună şi pe generoasa sa politică socială, partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din 2015, ar putea avansa în consiliile regionale, fără să obţină neapărat majoritatea, fiind creditat în cele mai recente sondaje cu 33-34% sprijin.

Susţinătorii săi văd în acest partid un apărător curajos al intereselor poloneze. Abordată de AFP, o actriţă poloneză cunoscută, care refuză să i se dezvăluie identitatea, se declară "naţionalistă, prin urmare pro-PiS". Ea se mândreşte cu faptul că a votat "nu" la referendumul privind aderarea la UE în 2003 şi denunţă "banda de liberali care au vândut uzinele poloneze străinilor".

Pe de altă parte, reforme controversate şi procedee considerate uneori neconstituţionale de către opoziţie, precum şi disputa cu Bruxellesul au consolidat electoratul care se opune PiS.

Potrivit sondajelor, şansele PiS de a câştiga, la finalul unui al doilea tur, la 4 noiembrie, primăriile din câteva mari oraşe par relativ modeste. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Greii din PiS, fără a fi candidaţi, s-au lansat în bătălie: atât Jaroslaw Kaczynski, cât şi şeful guvernului Mateusz Morawiecki şi miniştrii săi şi-au înteţit reuniunile şi declaraţiile, promiţând o colaborare armonioasă a candidaţilor lor cu guvernul central.

PiS desfăşoară ofensive paralele. Pe de o parte, lupii săi tineri, Patryk Jaki şi Malgorzata Wassermann, ţintesc oraşele de mare simbolism Varşovia şi Cracovia. Jaki, ministru-adjunct al justiţiei, îşi bazează campania pentru "o Varşovie cinstită şi ambiţioasă" pe critici împotriva echipei aflate la sfârşit de mandat. El şi-a construit imaginea în fruntea unui comitet de verificare a re-privatizărilor, marcate de ilegalităţi atribuite primăriţei Hanna Gronkiewicz-Waltz, fostă lideră a Platformei Civice (PO, opoziţie).

Pentru a-l înfrunta, PO l-a trimis în bătălie pe Rafal Trzaskowski, fost europarlamentar şi fost ministru. Cu 13 ani mai în vârstă decât contracandidatul său, el pare aproape la fel de tânăr ca acesta din urmă şi pledează pentru "o Varşovie pentru toţi". Trzaskowski se poate lăuda cu dezvoltarea oraşului sub conducerea prietenilor săi politici: salubrizare, metrou, piste de biciclete, amenajarea destul de reuşită a cheiului Vistulei.

Pentru a-l combate, partidul la putere a lansat cu patru zile înaintea votului un spot video pentru a-i avertiza pe polonezi că liberalii riscă să aducă în Polonia migranţi, sursă a tot felul de violenţe.

Pentru a guverna în regiuni, conservatorii vor trebui să încerce să formeze coaliţii, poate cu stânga postcomunistă (SLD, 8% potrivit sondajelor) şi mişcarea antisistem Kukiz'15 (6%). O sarcină dificilă.

În prezent, PiS controlează doar un consiliu regional din 16. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

2 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

3 ALERTĂ CCR îl obligă pe președinte să revoce miniștrii demiși de Dăncilă! Dăncilă, obligată să vină în Parlame…

4 OFICIAL Politehnica București confirmă că diploma președintelui Transelectrica este FALSĂ! Amănunte INCENDIARE…

5 BREAKING Moțiunea de cenzură, vinerea viitoare, pe 27 septembrie! Au semnat parlamentari de la USR, PMP, UDMR,…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț