Polonia: A început procesul autorilor unei scheme piramidale cu un prejudiciu de 200 milioane de euro

Polonia: A început procesul autorilor unei scheme piramidale cu un prejudiciu de 200 milioane de euro

Procesul intentat unui cuplu de polonezi acuzați de constituirea unei piramide financiare prin care au păgubit cu circa 200 milioane de euro 19.000 de clienți ai firmei lor de investiții Amber Gold a început luni la Gdansk, în nordul țării, relatează AFP. Faptele imputate lui Marcin P. și soției sale Katarzyna datează din 2009-2012.

Inculpații le promiteau deponenților că le vor investi banii în aur sau în alte metale prețioase, returnându-le inițial dobânzi anuale de până la 16%.

Cei doi mai sunt acuzați de spălare de bani, fondurile strânse fiind trecute prin numeroase conturi și firme ale grupului, printre care o companie aeriană low-cost, OLT Express, intrată repede în faliment.

Procesul de la Gdansk riscă însă să aibă și un ecou politic: conservatorii din Partidul lege și Justiție (PiS), în prezent la guvernare, îi acuză pe predecesorii lor liberali că nu au supravegheat Amber Gold și nu au verificat trecutul fondatorului, care avea deja la activ mai multe condamnări pentru escrocherie.

După ce schema piramidală a ieșit la iveală, presa a relatat că fiul premierului de atunci, Donald Tusk — acum președintele Consiliului European—, lucrase atât pentru aeroportul Gdansk, cât și pentru OLT Express. Michal Tusk a negat însă că s-ar fi aflat în conflict de interese.

Conservatorii au criticat puterea de atunci pentru lentoarea cu care s-au desfășurat procedurile judiciare, autoritățile explicând însă că a fost nevoie de audierea a aproape 20.000 de martori.

Din cele aproximativ 200 milioane de euro dispărute, doar puțin mai mult de o treime au fost recuperate și restituite păgubașilor.

După cum relatează AFP, procesul a început într-o atmosferă pe placul tabloidelor: o alertă cu bombă a amânat audierea cu două ore, iar inculpata a ajuns la tribunal de la maternitate, unde se află sub supraveghere cu un copil conceput, conform presei locale, cu un gardian în timpul detenției; în plus, soțul său a refuzat să răspundă la întrebări, inclusiv la cele ale avocatului său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…