Polonia acuză Minskul de gesturi neamicale şi expulzează încă doi diplomaţi belaruşi

Polonia acuză Minskul de gesturi neamicale şi expulzează încă doi diplomaţi belaruşi

Polonia a acuzat vineri Belarusul de ''gesturi neamicale'' şi a anunţat că va expulza încă doi diplomaţi belaruşi, ca reacţie la o decizie similară luată în ajun de Minsk, transmit AFP şi DPA.

La începutul săptămânii, Belarusul l-a declarat persona non grata pe consulul polonez de la Brest, protestând împotriva participării sale la o adunare din acest oraş care a fost un omagiu pentru "soldaţii blestemaţi" polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupaţiilor germană şi sovietică.

Demersul reciproc al Varşoviei a fost considerat de Belarus drept ''excesiv, asimetric şi distructiv''. Ulterior, Belarusul a anunţat joi expulzarea în 48 de ore a doi diplomaţi polonezi de la Consulatul din Grodno, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată "excesivă".

''În urma continuării de Minsk a gesturilor neamicale faţă de diplomaţi polonezi, Ministerul polonez de Externe a luat decizia de a-i expulza pe consulul general al Belarusului de la Bialystok (nord-est) şi pe consulul belarus de la Varşovia'', a anunţat vineri, pe Twitter, secretarul de stat în MAE polonez Marcin Przydacz.

Însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA la Varşovia, Bix Aliu, a condamnat expulzarea diplomaţilor polonezi. ''Belarusul ar trebui să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale cu privire la tratarea diplomaţilor în conformitate cu Convenţia de la Viena'', a scris Aliu pe Twitter.

Această escaladă diplomatică între Polonia şi Belarus intervine pe fondul tensiunilor între Occident şi regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acesta din urmă ce a reprimat începând de anul trecut un val de contestare fără precedent după realegerea sa controversată, în scrutinul din 9 august.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în Al Doilea Război Mondial, "soldaţii blestemaţi" polonezi au luptat apoi împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând de multe ori într-un mod violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special pe belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice a continuat până în anii '50. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina